UTRKA ZA PARLAMENT

Izborni programi nizozemskih stranaka: Jedni žele cijeli teritorij vratiti Majci prirodi, drugi zabraniti trke golubova...

Krajnje konzervativna protestantska stranka SGP želi zabraniti rad nedjeljom kako bi radni narod mogao u crkvu. Čak se ni nogometne utakmice ne bi smjele igrati nedjeljom jer podrazumijevaju rad policajaca.
 AP Photo/Peter Dejong

DEN HAAG - Vratiti Nizozemsku "Majci prirodi", zaštititi jezik afrikaans u Južnoafričkoj Republici, zabraniti rad nedjeljom baš svima radi odlaska u crkvu, neka su obećanja neuobičajenih političkih stranaka koji birače na parlamentarnim izborima u srijedu žele osvojiti originalnošću.

Suvereni neovisni pioniri Nizozemske (SOPN) opisuju sebe kao pokret i žele ukinuti koncept posjedovanja zemlje. Cjelokupni teritorij Nizozemske trebao bi pripadati Majci prirodi, drže Pioniri, koji također žele dokinuti "potrebu zaposlenja" i umjesto toga svakome građaninu dodijeliti "plaću za življenje".

Osnovan 2003., SOPN dosad nije uspio ući u parlament no cilja osvojiti 76 mjesta u parlamentu od 150 i pobijediti.

Stranka za životinje (PvdD), koja je na izborima u lipnju 2010., osvojila dva zastupnička mjesta, u svome programu ima zabranu sportskog ribolova i zabranu utrka golubova kojih velik broja zbog premorenosti ugiba tijekom natjecanja.

Veliki protivnik izdvajanja novca za pomoć afričkim zemljama, PVV, stranka ekstremne desnice koju vodi Geert Wilders , želi osnovati fond za potporu afrikaansa. Taj se jezik razvio iz nizozemskog kojim su govorili kolonizatori koji su u 17. stoljeću naseljavali Južnoafričku Republiku i Namibiju.

"Moramo braniti naš lijepi nizozemski jezik", a afrikaans, blizak nizozemskom, "kojim se govori u Južnoafričkoj Republici i Namibiji sve je više marginaliziran", tvrdi PVV u svome programu.

Krajnje konzervativna protestantska stranka SGP želi zabraniti rad nedjeljom kako bi radni narod mogao u crkvu. Čak se ni nogometne utakmice ne bi smjele igrati nedjeljom jer podrazumijevaju rad policajaca, tvrdi SGP.

Dobrotvoran rad bio bi jedini dopušten nedjeljom prema konceptu SGP-a koji je osnovan 1918., a 2010., je osvojio dva zastupnička mjesta.

Među 26 stranaka, kojih prijave nisu bile valjane pa ih je središnje izborno povjerenstvo odbacilo, je i Stranka za ljude i druge stanovnike Zemlje koja zagovara uporabu droga "ali umjereno".

"Klub neglasača" tvrdi pak da barem trećina Nizozemaca ne vjeruje u politiku te predviđa "Bude li naš pokret postao politička stranka i sudjelovao na izborima, veliki su izgledi da upravo iz naših redova potekne budući premijer", no "u sadašnjem političkom sustavu treba se natjecati, a mi to nećemo učiniti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:57