IZBORI U TURSKOJ

IZBORNO POVJERENSTVO ZATRAŽILO NOVO PREBROJAVANJE GLASOVA U ISTANBULU Erdogan se ne može pomiriti s teškim izbornim porazom

 Huseyin Aldemir / REUTERS

Tursko Visoko izborno povjerenstvo odlučilo je u srijedu u korist prebrojavanja glasova u osam od 39 istanbulskih četvrti, nakon što je prvotno prebrojavanje glasova pokazalo da je kandidat oporbe vrlo tijesno pobijedio na lokalnim izborima.

Stranka turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, stranka AK, priložila je prigovor na izborne rezultate u svim četvrtima Istanbula i glavnog grada Ankare, pošto su preliminarni rezultati pokazali da će u ta dva najvažnija turska grada izgubiti vlast.

Ovakvi izborni rezultati mogli bi zakomplicirati Erdoganove planove za spašavanje ekonomije od klizanja u recesiju.

Čelnik Visokog izbornog povjerenstva (YSK) rekao je u srijedu kako je novo prebrojavanje glasova odobreno u osam istanbulskih četvrti, uključujući i neke utvrde Erdoganove AK stranke.

U Istanbulu, kandidat za gradonačelnika glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), Ekrem Imamoglu, i njegov rival iz AKP-a, bivši premijer Binali Yildirim, oboje su izjavili u ponedjeljak kako Imamoglu ima oko 25,000 glasova više. Istanbul broji 15 milijuna stanovnika, prema službenim podacima.

Stranka AKP uložila je žalbu nakon što su rekli da će iskoristiti svoje pravo na prigovor ako smatraju da je glasovanje bilo neregularno, dodajući da su pogreške oko glasačkih listića uzrokovale ovakav ishod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 12:27