NOVA ŠPIJUNSKA AFERA

'IZDAJNICI NA KRAJU LOŠE ZAVRŠE' Kći bivšeg ruskog špijuna koja se nalazi u kritičnom stanju u bolnici na Facebooku je podupirala Putinovo uhićenje

 
 Profimedia/Facebook

U prohladno nedjeljno popodne 4. ožujka u malom engleskom gradu Salisburyju u grofoviji Wiltshire stanovnici su uglavnom bili po kućama, odmarajući se nakon obiteljskog ručka.

U mjesnom šoping-centru tek tu i tamo pokoji promrzli zaostali kupac ili dokoličar. Na klupici pokraj jednog dućana muškarac i žena sklupčani i 'beživotni'. Rijetki prolaznici ih zaobilaze, misleći da su pijani ili drogirani. No, jednoj prodavačici to se ipak učinilo sumnjivim. Pozvala je policiju, a oni Hitnu pomoć.

A police tent in Salisbury at the spot in The Maltings shopping centre where former Russian double agent Sergei Skripal was found critically ill by exposure to an unknown substance., Image: 365228045, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Život u opasnosti

Dvoje ljudi u nesvjesnom je stanju odvezeno u obližnju bolnicu gdje su liječnici utvrdili da se radi o trovanju nepoznatom supstancom te se bore za njihove živote.

No, uslijedio je dodatni šok koji je na noge digao ne samo lokalnu policiju, nego i britansku obavještajnu službu MI5, pa MI6, ali i Kremlj. Naime, ustanovilo se da je čovjek koji je dovezen u lokalnu bolnicu u nesvjesnom stanju 67-godišnji Sergej Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU (Glavna obavještajna uprava - Glavnoje razvedivateljnoje upravljenije) koji je godinama radio za Britance! Djevojka koja je pronađena na klupi uz njega bila je njegova kći Julija.

Salisbury Police Cordon today - Ziizi in Castle Street - Sergei Skripal, 66, is critically ill at Salisbury District Hospital after being found unconscious in the Wiltshire city yesterday. Onlookers said he was found shaking on a bench along with a woman aged in her 30s, said to be known to Mr Skripal. Police declared a
Profimedia, Eyevine

Strasti, fantazija i teorije urote odmah su se uzburkale. Je li na djelu 'drugi nastavak' afere Litvinenko, ruskog obavještajca FSB-a koji je na bizaran način polonijem ubačenim u čaj likvidiran u listopadu 2006. godine, ili je riječ o slučajnosti i pokvarenoj hrani, možda starim školjkama? Ili su popili 'pojačani čaj 210' u lokalnom talijanskom restoranu Zizzi gdje je otrovani par, kako se ustanovilo, netom prije jeo i pio.

Policija je objavila da traži par - muškarca i ženu - koji je uhvatila nadzorna kamera te mogu biti povezani sa Skripaljem i njegovom kćeri.

Mržnja prema Putinu

Odgovor na pitanje zašto je uz svog oca nastadala i 33-godišnja Julija mogle bi dati društvene mreže.

Naime, sinoć je otkriveno kako je kći Sregeja Skripala objavu svog prijatelja na Facebooku koja prikazuje pismo osnovnoškolca u kojem optužuje Vladimira Putina da je 'najgori predsjednik na svijetu' i kako se nada da će završiti u zatvoru, komentirala s riječi - 'lijepo'.

Njezin profil otkriva da se špijunova kći preselila u London 2010. godine, iste godine kada je njezin otac dobio utočište u Velikoj Britaniji.

Život u Britaniji

Pukovnik i njegova obitelj Rusiju su napustili nakon najveće zamjene špijuna od Hladnog rata, te su se dvije godine kasnije nastalili u kući na periferiji engleskog Salisburyja.

Njegovi susjedi opisali su ga kao 'sretnog' muškarca koji je vozio BMW 3 i živio u 'normalnoj kući'. No rođaci bivšeg špijuna kazali su kako je vjerovao da ga ruske tajne službe mogu pronaći kad god požele.

Skripal je često odlazio u lokalnu trgovinu kako bi kupio određenu poljsku kobasicu te često trošio i do 40 funti na srećke. Opisan je kao 'ljubazna' i 'draga' mušterija koja je često dobivala na lutriji.

- Volio sam kad bi dolazio. Imao je sreće, često je dobivao novac. Uvijek je bio dobro odjeven i uredan te iznimno ljubazan. Nekad je dolazio i s kćeri, i kad god bih ga vidio bio je sretan - kazao je prodavač.

Susjedi tvrde kako ga nisu najbolje poznavali, iako je, kad se doselio, priredio kućni tulum i pozvao sve susjede ubacivši im pozivnice kroz vrata.

Umrli i supruga i sin

Skripal je tamo živio sa suprugom Ljudmilom sve dok nije umrla od raka maternice u listopadu 2012. u 59. godini.

Godine 2017. život je pak neočekivano izgubio njegov sin nakon što je zbog otkazivanja jetre primljen u bolnicu u Sankt Petersburgu zajedno sa svojom djevojkom.

Oboje djece bivšeg špijuna putovali su slobodno između Velike Britanije i Rusije. Julija se navodno iz Britanije preselila natrag u Rusiju te je redovito posjećivala svoje roditelje.

Skripalova spremačica kazala je jučer kako ju je zamolio da počisti Julijinu sobu prije njezinog dolaska.

Žena, koja je zamolila da ostane anonimna, slomila se u suzama otkrivši da je bivši špijun kritično.

- Bio je divan, prijateljski raspoložen i brižan čovjek i bila sam u šoku kad sam saznala da je u bolnici. Došla sam u njegovu kuću u ponedjeljak kako bih pospremila, a onda mi je policija kazala da ne mogu ući, no nisu mi rekli razlog. Kad sam na vijestima vidjela da policija ne zna tko je žena pronađena uz njega, nazvala sam ih da im kažem. Potom sam vidjela natpise da mu je žena umrla u prometnoj. To nije istina, umrla je od karcinoma koji joj je otkriven još u Rusiji. A sin im je umro zbog problema s jetrom. Znala sam da je bio u ruskoj vojsci no nikad nije rekao da je bio špijun. Imao je prijatelje i pričao je sa susjedima, no uglavnom se držao rezervirano - kazala je.

Istraga u tijeku

Istraga traje, a prvi glas Kremlja, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, imao je potrebu ponuditi usluge Moskve u istrazi, ismijavši usput priče o 'umiješanosti Rusije', što, kako god okrenuli, svima ipak prvo padne na pamet. C’est la vie.

Dakle, još jedan ruski špijun u Velikoj Britaniji je otrovan. Zapadne špijunske službe već dugo sumnjiče Ruse (FSB) da im je uporaba 'efikasnih' otrova koji se teško pronalaze u tijelu postala omiljeni način likvidacije. Iz bolnice je procurilo da bi se moglo raditi o fentanilu, sintetičkom opijatu koji se u medicini koristi za anesteziju. Možda je sve ovo slučajnost, ali svakako je zanimljivo.

Prije uhićenja

Skripalj ima zanimljivu prošlost. Bio je nadaren i uspješan marinac. Uskoro je prebačen u GRU, a na službi su ga dočekali raspad SSSR-a i turbulentna tranzicija koja je zahvatila demokratsku Rusiju. Unatoč tome, GRU uspijeva zadržati prisebnost i njezin kadar postaje lojalan novim vlastima.

No, Skripalj oko 1995. godine, kada se situacija u Rusiji polako stabilizira, počinje raditi za MI6. Doduše, nije ulazio u red 'top' špijuna koje su Britanci vrbovali tijekom hladnog rata, poput Olega Penjkovskog koji je strijeljan 1963. godine i Olega Gordijevskog koji je 1985. uspio prebjeći na Zapad te i danas živi u Velikoj Britaniji. Ipak je bio koristan britanskim poslodavcima. Skripalj je odao niz ruskih obavještajaca na Zapadu, ali i predao Britancima podatke o ruskoj podmorničkoj floti i proturaketnim sustavima. Navodno mu je zato isplaćeno 100 tisuća dolara.

Ruska kontraobavještajna služba otkrila je Skripalja 2004. pa je osuđen na 13 godina zatvora. Kaznu je služio u zatvoru strogog režima, ali špijunska fortuna mu se nasmiješila 2010. godine. Tada je jedan drugi ruski prebjeg, pukovnik SVR-a (Služba inozemne špijunaže - Služba vnješnjej razvedki) Aleksandar Potejev, izdao skupinu ruskih obavještajaca spavača u SAD-u u kojoj su najpoznatiji bili super seksi špijunka Anna Chapman i general SVR-a Mihail Vasenkov. Potejev je 2016. umro pod nerazjašnjenim okolnostima - neki i danas tvrde da je njegova smrt fingirana kako bi mu se zameo trag.

Predavao agentima MI6

Dogovorom Rusije i SAD-a (predsjednici su bili Medvedev i Obama) špijuni su razmijenjeni. Za Chapman i društvo pušteni su Skripalj i znanstvenik Igor Sutjagin te Genadij Vasilenko i Aleksandar Zaporoški, također osuđeni za izdaju. Skripalj i Sutjagin naselili su se u Britaniji. Skripalj je povremeno držao predavanja agentima MI6 o Rusiji i tamošnjoj obavještajnoj zajednici te radio kao savjetnik.

No, zašto ipak trag trovanja vodi do Rusije? Naime, trovanje se dogodilo nepunih godinu dana nakon neobične i neočekivane smrti njegova sina dok je boravio u Rusiji. Tijelo je prebačeno u Salisbury, gdje je pokopano, a neki britanski mediji danas tvrde da je na taj način GRU doznao gdje je smješten Sergej Skripalj. Malo morbidan način potrage, ali ni ta se mogućnost ne isključuje.

Osim toga, svi su se prisjetili riječi Vladimira Putina u povodu spomenute razmjene špijuna, koji je 'izdajnike domovine' nazvao 'svinjama' te ustvrdio da 'izdajnici na kraju loše završe'. MI5 je objavio da u Velikoj Britaniji danas djeluje više ruskih obavještajaca nego u vrijeme hladnog rata.

Ipak, bivši KGB-ov pukovnik Mihail Ljubimov tvrdi kako iza trovanja Sergeja Skripalja stoje zapadne obavještajne agencije jer 'Zapadne sile pokušavaju nauditi Putinu ususret predsjedničkim izborima koji će se održati 18. ožujka u Rusiji.

Što je prava istina trebala bi otkriti istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:30