'PATRIOTSKI BLOK'

IZETBEGOVIĆ, KOMŠIĆ I RADONČIĆ POTPISALI SPORAZUM Donedavno posvađane stranke dogovorile sudjelovanje u vlasti BiH

Dragan Čović i Bakir Izetbegović
 REUTERS

Čelnici donedavno posvađanih većinski bošnjačkih stranaka SDA, Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte potpisali su u petak izjavu na temelju koje će zajednički sudjelovati u vlasti u okviru 'Patriotskog bloka' na državnoj i razini Federacije BiH.

Objašnjavajući kako su "svjesni težine povijesnog trenutka, prijetnji i izazova koje za Bosnu i Hercegovinu donose promjene na globalnom, regionalnom i unutarnjem planu", sporazum su u zgradi državnog predsjedništva potpisali predsjednici SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić.

Ranije je dogovoreno kako će njihovi partneri s hrvatske, odnosno srpske strane biti HDZ BiH Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika.

Izetbegovićeva SDA i Radončićev SBB sve donedavno su vodili oštre rasprave i međusobno se teško optuživali, dok je DF predstavljan kao satelit vodeće bošnjačke SDA.

Kako je priopćeno iz SDA, zajedničko sudjelovanje u vlasti triju većinski bošnjačkih stranaka na razini države i entiteta Federacije BiH temelji se na načelima "obrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine". Poziva se na očuvanje istine o zadnjem ratu te popravljanje statusa razvojačenih veterana.

Ove tri stranke utvrdile su kako treba ubrzati proces integriranja BiH u Europsku uniju, te aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u kroz prihvaćanje godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a čemu se snažno protive iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Tri probošnjačke stranke traže i provedbu presuda bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na izborni zakon "kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriji cijele BiH, a najkasnije do kraja 2019.'.

Tri stranke zagovaraju i uklanjanje svih oblika diskriminacije, jačanje gospodarstva, te unapređenje vladavine prava i rješavanje sigurnosnih prijetnji učinkovitijom borbom protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. Čelnici tri stranke očekuju i otpočinjanje masovnih infrastrukturnih javnih radova zbog prometnog povezivanja zemlje, uključujući izgradnju energetske i digitalne infrastrukture u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:21