NE IDE U BRUXELLES

Izetbegović odbio poziv povjerenika Varhelyia za susret s Čovićem i Dodikom: ‘Taj format je neprihvatljiv‘

BiH nije prosti zbroj tri ‘konstitutivna naroda‘ i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, kaže

Bakir Izetbegović

 Antonio Balic/CROPIX

Predsjednik vodeće bošnjačke SDA Bakir Izetbegović odbacio je poziv europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija za sudjelovanje na sastanku s vodećim političarima iz druga dva konstitutivna naroda u BiH, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, navodeći da je takav format sastanka neprihvatljiv.

"Takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije prosti zbroj tri 'konstitutivna naroda' i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordniranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini", stoji u odgovoru povjereniku Varhelyiu kojega je uputio glavni tajnik SDA Halid Genjac.

Genjac je u pismu naveo kako u razgovore u EU moraju biti uključene institucije BiH, Predsjedništvo BiH, prošireni Kolegij Parlamentarne skupštine BiH ili predstavnici svih parlamentranih stranaka.

On je dodao kako je čelnik vodeće srpske stranke SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak najavio nastavak secesionističkih poteza dodajući kako takav političar ne zaslužuje sastanke u Bruxellesu, nego "hitne i učinkovite sankcije od Europske unije".

Poziv na sastanak 6. srpnja u Bruxellesu prihvatio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je u utorak u Mostaru potvrdio kako je europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi organizirao sastanak predstavnika triju konstitutivnih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 11:17