OBRAT U BiH?

Izetbegović: ‘Schmidt mi je rekao da zasad neće mijenjati izborni zakon. Za svaki slučaj, dogovorio sam i akciju s Turskom‘

Ako (Schmidt) nametne izmjene izbornog zakona, prisilit će nas da radimo stvari koje nismo radili, rekao je Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

 Antonio Balic/Cropix

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt neće nametnuti izmjene izbornog zakona bez konzultacija s predstavnicima političkih stranaka iz te zemlje, ustvrdili su u ponedjeljak čelnici vladajućih i oporbenih bošnjačkih stranaka.

Nakon što je pozvao članove svoje stranke da se pridruže prosvjedima oporbe protiv nametanja izmjena izbornog zakona zakazanim za večernje sate pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji rekao je da je tijekom dana telefonski kontaktirao Schmidta i preporučio mu da se ne upušta u nametanje odluke čiji je mogući sadržaj izazvao burna reagiranja i negodovanja bošnjačkog biračkog tijela.

Izjavio je kako je Schmidtu prenio da bi na taj način ušao u političko minsko polje koje bi moglo narušititi autoritet visokog predstavnika, posebice stoga što je riječ o intervenciji u osjetljiva pitanja međunacionalnih odnosa. Dodao je kako "misli, no nije siguran" da su reforme kreirane u bliskoj suradnji s HDZ-om Hrvatske.

"Ono što sam od njega (Schmidta) postigao je odgovor da OHR neće donijeti odluku bez konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka", rekao je Izetbegović koji sad očekuje da će svoje viđenje izborne reforme visoki predstavnik izložiti pred zastupnicima u parlamentu Federacije BiH, posebice ako već kani mijenjati entitetski ustav.

Za svaki slučaj, kako je pojasnio, zamolio je veleposlanika Turske u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) da ne podrži prijedlog promjena izbornog zakona u obliku u kojemu se o njemu sad vode rasprave. Turska u PIC-u ujedno predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

I predsjednik oporbenog SDP BiH Nermin Nikšić u odvojenoj je izjavi rekao kako je i on tijekom dana od Schmidta dobio slična uvjeravanja.

"Schmidt je nagovjestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno", izjavio je Nikšić.

Za Izetbegovića je najveći problem to što bi se u OHR-ovu paketu mogućih izbornih reformi mogla naći odredba kojom se uvodi cenzus od tri posto po županijama radi delegiranja zastupnika za federalni Dom naroda.

Čelnik SDA pridružio se onima koji tvrde da je to daljnja diskriminacija onih koji su na nekom dijelu teritorija BiH u manjini. Tvrdi i kako moguća nova rješenja za kvote zastupnika u nacionalnim klubovima koji mogu predlagati čelnike izvršne vlasti u Federaciji zapravo jamče "vječiti ekskluzivitet" HDZ-u BiH u predstavljanju Hrvata, što posljedično vodi ka nestanku multietničkih stranaka.

Izetbegović je na kraju potvrdio kako je SDA spremna zajedno s drugim bošnjačkim i građanskim strankama nastaviti s prosvjedima sve dok u OHR-u ne odustanu od sadašnjih planova za izbornu refomu

"Ako (Schmidt) nametne izmjene izbornog zakona, prisilit će nas da radimo stvari koje nismo radili", izjavio je Izetbegović dodajući kako se nada da Bošnjaci neće biti dovedeni u tu poziciju jer će u protivnom biti "spremni na sve" kako bi probili blokade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:07