NAJJAČA BOŠNJAČKA STRANKA

IZETBEGOVIĆ 'SDA mora sudjelovati u vlasti na svim razinama, pa pogledajte što nam rade i kako prijete Hrvatska i Srbija!'

 
 REUTERS

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak je rekao kako se Hrvatska i Srbija miješaju u unutarnje stvari BiH, smatrajući da zbog prijetnji državi iz susjedstva SDA mora sudjelovati u vlasti na svim razinama.

"U vrijeme hegemoniziranja Srbije i Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove BiH sebično je i neodgovorno izbaciti (iz vlasti) pobjednike iz bošnjačkog korpusa", izjavio je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Aludirao je time na aktualne međustranačke pregovore koji teoretski ostavljaju mogućnost da se vlast u državi i u Federaciji BiH uspostavi bez SDA, ako bi na to pistao blok lijevih stranaka okupljen oko SDP-a BiH.

Kao primjer miješanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH naveo je deklaraciju Sabora o položaju Hrvata u BiH, gradnju Pelješkog mosta, status nepokretne imovine bosanskohercegovačkih tvrtki i institucija u Hrvatskoj, korištenje vodnih resursa u pograničnim područjima, dok je Srbiji posebice predbacio uporno nijekanje genocida u Srebrenici.

"Sve je to dio spornih pitanja koje smo bezuspješno pokušavali riješiti u protekle 23 godine pa tako i u 2018.", istaknuo je Izetbegović.

Čelnik najjače bošnjačke stranke smatra da SDA ima pravo i legitmitet biti dio vladajuće koalicije u BiH i najavljuje da će inzistirati da se nova izvršna vlast uspostavi istodobno i na državnoj i na razini Federacije BiH.

U strankama koje su izvjesni koalicijski partneri SDA, HDZ-u BiH i u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pak žele da se novo Vijeće ministara BiH formira što prije, bez čekanja na dogovor o drugim razinama vlasti.

Čelnik HDZ-a Dragan Čović posebno ustraje na tome da nova vlada Federacije BiH sačeka dogovor o izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović je potvrdio kako će SDA tražiti jamstva da Dodikov kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće blokirati procese koji vode ka integraciji BiH u NATO.

"Vidjet ćemo hoćemo li zategnuti taj konopac", kazao je Izetbegović ističući kako ni Dodik nema puno izbora jer mora "trgovati" ukoliko želi progurati projekte na kojima inzistira njegov SNSD.

Komšić bi želio da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH osigura put ka NATO-u, Dodikov kandidat to odbija

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako je izvjesno da će novu vladajuću većinu u zemlji na državnoj razini činiti koalicija HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranke demokratske akcije (SDA) ali je upozorio kako nije spreman dati suglasnost da novi predsjedatelj Vijeća ministara bude Dodikov kandidat koji će kočiti put BiH ka članstvu u NATO-u.

"Što će uraditi (druga dva člana Predsjedništva BiH) Dodik i (Šefik) Džaferović ne znam no iluzorno je očekivati da će Predsjedništvo BiH dati mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati važeće odluke", kazao je Komšić novinarima u Sarajevu komentirajući prekoračenje zakonskih rokova za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik je ranije najavio kako će kandidat za tu dužnost biti SNSD-ov Zoran Tegeltija, bivši ministar financija u vladi Republike Srpske. Dodik je istodobno najavio kako će Tegeltija strogo slijediti odluka o NATO-u o vojnoj neutralnosti što ju je ranije donio parlament RS.

Takva rezolucija donesena je u listopadu 2017. upravo na Dodikov poticaj a pridruživanje BiH NATO-u uz ostalo uvjetuje ulaskom Srbije u Savez.

Komšić je u četvrtak istaknuo kako parlament RS nema nikakvih ovlasti odlučivati o pitanjima vanjske politike jer je to isključivo posao Predsjedništva BiH i državnog parlamenta.

Podsjetio je kako su odredbe Zakona o obrani BiH kao i odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH jasno definirale da je cilj BiH punopravno članstvo u NATO-u i to nikada nitko nije opozvao.

"Hoće li doći do promjene političkog stajališta SNSD-a i mandatara ne znam no kontradiktorno bi bilo imenovati mandatara koji bi postupio protivno odlukama ne samo Predsjedništva BiH nego i drugih institucija", kazao je Komšić.

Prema ustavu BiH mandatara za sastav Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH a on mora dobiti potvrdu u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Mandatara ne moraju imenovati sva tri člana Predsjedništva BiH jer je dovoljno ukoliko on ima potporu dvojice članova državnog vrha no s obzirom da i bošnjački član Šefik Džaferović inzistira na osiguranju nastavka puta BiH ka članstvu u NATO-u Dodik uz ovakav odnos snaga ne može "progurati" Tegeltiju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:31