VRIJE MEĐU BOŠNJACIMA

Izetbegović: ‘SDA ostaje u vlasti‘; Oporba: ‘Izbacujemo i Bakira i Komšića, ali bez Dodika i HDZ-a ne možemo‘

Izetbegović je sazvao sjednicu predsjedništva stranke kako bi analizirali izborne rezultate te odluku visokog predstavnika Schmidta

Bakir Izetbegović

 Elvis Barukcic/Afp

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kao vjeruje da će unatoč njegovom osobnom porazu na prošlotjednim izborima SDA biti dio nove vladajuće većine u toj zemlji a predložio je i uspostavu široke vladajuće koalicije koja bi uključila i nacionalne i građanske stranke.

Izetbegović je po prvi puta nakon što je na općim izborima u srazu s SDP-ovim Denisom Bećirovićem izgubio utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u nedjelju sazvao sjednicu predsjedništva svoje stranke kako bi analizirali izborne rezultate te odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena izbornog zakona.

"Mi smo otvoreni za sve i treba napraviti jake vlade sa stabilnom potporom u parlamentima. Mi smo i u kampanji govorili da će SDA pobijediti", kazao je Izetbegović novinarima nakon sjednice stranačkog vrha u Sarajevu ustvrdivši kako je SDA na izborima postigla "čudesan rezultat" a svoj poraz pravdao je odlivom dijela njegovih glasova Željku Komšiću.

SDA je za razliku od Izetbegovića na izborima prošla razmjerno dobro i završila kao relativni pobjednik među Bošnjacima u utrci za mjesta u državnom i parlamentu Federacije BiH no u konačnici bi mogla ostati bez udjela u vlasti jer veći broj oporbenih stranaka planira formirati blok koji će imati više zastupnika od SDA.

Pojasnio je kako se trenutačno na razini glavnih tajnika stranaka obavljaju preliminarni kontakti s HDZ-om BiH te je dodao kako SDA zapravo zagovara "odgovoran pristup" odnosno neku vrstu najšire moguće koalicije koja bi praktično u vlast uključila sve relevantne stranke. Tvrdi kako je to jedini način da se odgovori na sadašnje izazove u zemlji ali i na krizu i opasnosti koje donosi rat u Ukrajini. Obećao je ipak kako SDA "sigurno neće biti remetilački faktor".

Jedan od čelnika oporbe Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP), kazao je ranije ovog tjedna kako je uvjeren da će nova vlast biti formirana bez SDA. U intervjuu za "Dnevni avaz" koji je objavljen pod naslovom "Izbacujemo iz vlasti i Bakira i Željka" ustvrdio je kako će oporbeni blok predvođen NiP-om, SDP-om i Našom strankom (NS) u Zastupničkom domu državnog parlamenta moći okupiti 13 od 42 zastupnika što je više nego što mogu imati SDA i Komšićeva Demokratska fronta (DF) kao drugi potencijalni partneri u novoj vlasti. Sličan omjer snaga očekuje i na razini Federacije BiH.

Potvrdio je i kako su u bošnjačkoj oporbi svjesni da pri tom moraju koalirati s HDZ-om i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"Ne vidim opciju da se može zaobići Dodik. HDZ i SNSD su u čvrstom savezu. Potpuno je jasno da se taj savez neće raskidati. Ali treba reći da su Izetbegović i Komšić najodgovorniji za to što su Dodik i Čović ovoliko snažni", kazao je Konaković.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović je pak u intervjuu agenciji Anadolija najavio kako će pregovori o novoj vlasti početi već narednog tjedna iako do tada neće biti objavljeni konačni rezultati izbora.

Kao partnere HDZ-u čiji ulazak u vlast smatra osiguranim Čović s bošnjačke i srpske strane vidi one koji dobiju apsolutnu većinu, "tko god to bio". Pojasnio je kako će potencijalnim partnerima kao uvjet postaviti potvrdu njihove spremnosti da rade na uključenju BiH u EU ali i NATO te na brzoj promjeni izbornog zakona BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2022 00:35