PREDSJEDNIK PREDSJEDNIŠTVA BiH

IZETBEGOVIĆ SE PRIPREMA ZA NAJCRNJI SCENARIJ 'Ne mislim da će se itko usuditi započeti novi rat, ali pojačat ćemo vojnu proizvodnju, za ne daj Bože'

 Profimedia, Abaca

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak kako ne vjeruje da će u njegovoj zemlji ponovo doći do oružanih sukoba i rata ali je potvrdio kako će se provoditi pripreme za suočavanje s takvim scenarijem ukoliko bi se takvo što ipak ostvarilo.

"Ne mislim da će se itko usuditi da u BiH ponovo počne konflikt... no to ne znači da mi ne trebamo reagirati i pripremati se za svaki mogući scenarij", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Bio je to njegov komentar ranije izjave predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića koji je govorio o potrebi jačanja i "zaokruživanja" vojne industrije u tom entitetu koja sve više jača i nalazi nova tržišta u inozemstvu.

Izetbegović je ocijenio kako nema ničega lošega u tome što vojne tvornice u BiH povećavaju proizvodnju i prodaju te osvajaju nova tržišta.

"Mi sigurno nećemo trošiti novac na kupnju raketnih sustava, zrakoplova i trošiti stotine milijuna dolara i eura kako to rade naši susjedi i ne znam zašto to njima treba, ali ćemo zaokružiti našu namjensku proizvodnju", kazao je Izetbegović dodajući kako to može biti važno ne samo s komercijalnog stajališta.

"Radit ćemo to za tržište ali i za 'ne daj Bože'", kazao je Izetbegović.

Pojasnio je kako je ipak potrebno biti oprezan u situaciji kada se, primjerice, od policije Republike Srpske pokušava stvoriti oružana sila te stigmatizirati Bošnjake koji su, kako je kazao, obranili BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:03