OBAVIJENI PRAŠINOM

‘Izgleda kao kraj svijeta‘: Nestvarni prizori iz kineske prijestolnice, jedva se vidi prst pred nosom

Kineska prijestolnica zasuta je gustom smeđom prašinom zbog jakog vjetra koji puše iz pustinje Gobi i dijelova sjeverozapadne Kine
Pješčana oluja u Pekingu
 Afp

Kineska prijestolnica zasuta je gustom smeđom prašinom zbog jakog vjetra koji puše iz pustinje Gobi i dijelova sjeverozapadne Kine, u onome što je meteorološki ured nazvao najvećom pješčanom olujom u desetljeću.

Kineska meteorološka postaja objavila je žuto upozorenje u ponedjeljak ujutro i izvijestila da su se pješčane oluje proširile iz Unutarnje Mongolije u provincije Gansu, Shanxi i Hebei, koje okružuju Peking.

Vrhovi blokova u središnjem Pekingu jedva su se vidjeli u ponedjeljak ujutro, a građani su nosili improvizirana pokrivala za glavu da bi zaštitili lice i kosu.

"Izgleda kao kraj svijeta", rekla je stanovnica Pekinga Flora Zou (25) koja radi u modnom sektoru i dodala da "po ovakvom vremenu stvarno ne želi biti vani".

Snažne pješčane oluje pogodile su i susjednu Mongoliju, a najmanje 341 osoba prijavljena je kao nestala, javlja kineska državna novinska agencija Xinhua.

Letovi iz Hohhota, glavnog grada kineske Unutarnje Mongolije su odgođeni.

image
Peking u ponedjeljak
Noel Celis
image
Peking u ponedjeljak
Leo Ramirez

Otprilike petina dolaznih i odlaznih letova na međunarodnoj zračnoj luci Peking Capital i Peking Daxing otkazana je od podneva, što je više nego obično tijekom sezone pješčane oluje, prema podacima zrakoplovne agencije za pružanje podataka Variflight.

Očekivalo se da će se pješčane oluje pomaknuti na jug prema delti rijeke Yangtze što će se vidjeti do srijede ili četvrtka, priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša.

Peking se suočava s redovnim pješčanim olujama u ožujku i travnju zbog blizine pustinje Gobi, kao i krčenja šuma i erozije tla u sjevernoj Kini.

image
Peking u ponedjeljak
Noel Celis
image
Nicolas Asfouri

Kina pokušava pošumiti i obnoviti zeleni fond regije kako bi ograničila unos pijeska u glavni grad.

U Pekingu su zasadili "veliki zeleni zid" drveća kako bi suzbili dolaznu prašinu te su pokušali stvoriti zračne koridore koji usmjeravaju vjetar i omogućuju brži prolazak pijeska i drugih izvora zagađivanja.

image
Greg Baker
image
Greg Baker
image
Noel Celis
image
Wang Zhao
image
Nicolas Asfouri
image
Nicolas Asfouri
image
Nicolas Asfouri
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:16