GRČKA U PLAMENU

Izgorjele stotine kuća, struje neće biti tjednima, ljudi očajni: ‘Katastrofa, sve smo izgubili!‘

U Grčkoj već danima gori nekoliko desetaka požara, a na udaru je i glavni grad Atena: ‘Sami smo. Sve smo izgubili‘
 AFP

Grčka je još u plamenu. Već šesti dan bjesne požari koji su praktički opustošili grčke šume, a mnogi su još uvijek izvan kontrole. Grčka je na požarišta osim vatrogasaca, podigla i vojsku koja pomaže u gašenju. Najgore je na otoku Evia nedaleko od Atene, gdje su do temelja izgorjela dva sela, a više od dvije tisuće stanovnika moralo je brodovima biti evakuirano kako bi spasili svoje živote pred vatrenom stihijom.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

'Sve smo izgubili'

- Sami smo. Sve smo izgubili. Ovo je katastrofa od koje ne znam kako ćemo se oporaviti - kaže očajno gradonačelnik grada na Evii Giannis Kotzias, a očajni stanovnici koji su ostali bez svega ne znaju što ih čeka i što im nosi novi dan. Spašavani su trajektima dok su plameni jezici plazili čak do samog pristaništa, ali i brodicama kojima su im stanovnici Atene i obližnjih mjesta pristigli u pomoć. Ostali su bez svojih domova, stoke i mnogih maslinika, vinograda i voćnjaka koje su imali.

image
ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Na tisuće turista evakuirano je iz ljetovališta oko Atene, a zabrinjavajuće je da mnogi otkazuju rezervacije za svoja ljetovanja zbog kataklizmičkih požara koji haraju danima. A dolaze vijesti kako su se rasplamsali i požari na najvećem grčkom otoku u Egejskom moru - Kreti.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

Temperature u Grčkoj ne padaju, još uvijek su na nekim mjestima i više od 40 stupnjeva, a najgore u svemu je da pojačava vjetar koji rasplamsava i one požare koji su nakon nadljudskih napora vatrogasci u okolici Atene uspjeli staviti pod nadzor. Prema nekim izvješćima, uništeno je više od 300 stambenih objekata i industrijskih skladišta.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

Kako javljaju grčki mediji, vatra je na tri mjesta prekinula promet na najvažnijoj grčkoj prometnici onoj između Atena i Soluna, a mnoga područja Grčke ostala su ili imaju velikih problema s opskrbom strujom, a najave su da će neki dijelovi struju tek za tjedan-dva.

Stanje se donekle popravlja na Peloponezu gdje su svi požari sad pod kontrolom, ali je drevna Olimpija još u opasnosti.

image
ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Pomoć i iz RH

Grčkoj su pomoć poslale mnoge zemlje, pa i Hrvatska koje je uputila jedan kanader i devet vojnika. Iz Ukrajine je stiglo čak 100 vatrogasaca, kao i iz Rumunjske koja je uz gasitelje poslala i 23 vozila opremljena za gašenje šumskih požara.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

Iz Izraela je stiglo 16, a Francuska je poslala dva zrakoplova za gašenje požara te se očekuje da uskoro stigne i 80 gasitelja. Cipar je poslao već tri opremljene ekipe vatrogasaca, a pomoć šalje i Egipat.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis poziva na razboritost te najavljuje da će sva opožarena područja ponovno biti pošumljena, a nudi i pomoć stočarima, maslinarima i vinogradarima.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

No apele za pomoć poslali su i Sjeverna Makedonija i Albanija gdje također haraju požari te Turska, gdje su stigli vatrogasni zrakoplovi iz SAD-a te ljudstvom iz Azerbajdžana.

image
ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Stanje s požarima ne smiruje se ni u Italiji gdje je lokalna vlada na Siciliji proglasila šestomjesečno izvanredno stanje, a meteorolozi ne najavljuju skori pad visokih temperatura ni kišu pa se mnogi pribojavaju novih katastrofalnih požara na tom talijanskom otoku.

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP

Kako su se širili požari u Grčkoj?

31. srpnja - požar izbio blizu grčkog grada Patrasa, a već idući dan izbija i požar na otoku Rodosu

2. kolovoza - u Grčkoj su izmjerena rekordna 46,3 Celzijeva stupnja u Ftioftidi. To je najviša zabilježena temperatura u Grčkoj

3. kolovoza - požar se širi na predgrađe Atene, u sjevernom dijelu grada, s najmanje 40 aktivnih požara, a temperatura je dan prije bila čak 41 stupanj

image
Požar na otoku Evia
Angelos Tzortzinis/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:58