U STRAHU OD PORAZA

Izgubi li Trump, prijeti mu ovršni pakao: Hoteli mu propadaju, a bankama duguje 400 milijuna

Nekretnine mu ne donose dovoljno novca da vrati kredite, a izgubit će i pravni imunitet
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi gubitkom na izborima 3. studenoga izgubiti više od svoje pozicije. U trenutku kad se bori za spas svoje političke karijere njegov je poslovni život u sve većem riziku, a brojni skandali koji su se nagomilali proteklih godina čekaju pravnu naplatu.

U sljedeće četiri godine Trump bi se mogao suočiti s rokom za otplatu više od 400 milijuna dolara zajma. Prema istrazi Washington Posta, Trump je od njujorške tvrtke Ladder Capital Finance posudio najmanje 55 milijuna dolara kredita za Trump Tower i stambenu zgradu na Manhattanu. A njemačkoj Deutsche Bank duguje kredit za odmaralište Doral te hotele u Washingtonu i Chicagu. Prema javno dostupnim dokumentima, kredit u njemačkoj banci iznosi oko 364 milijuna američkih dolara.

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost već su upozorili da bi Trumpovi dugovi u stranoj banci mogli predstavljati sigurnosni rizik i učiniti ga ranjivim na utjecaj stranih vlada. Posebice ako bude ponovno izabran jer će tada dugovati goleme sume novca koje će morati odnekuda platiti. Ali, otkuda? Pandemija koronavirusa utječe i na Trumpovo poslovanje. Zbog smanjenih poslovnih putovanja i otkazivanja konferencija hoteli se bore s gubicima.

Sigurnosni rizik

Hotel u Washingtonu bio je popunjen sa samo 5 posto noćenja nekih dana ovog rujna. Odmaralište Doral, koje je proljetos bilo zatvoreno mjesec dana, otpustilo je više od 250 radnika. Direktor hotela u Chicagu Gabriel Constantin rekao je da je pandemija toliko naštetila hotelu koji je trenutno jedva popunjen sa 24 posto kapaciteta, te će možda proći i devet godina prije nego što se poslovanje vrati na razinu iz 2019. New York Times nedavno je izvijestio da su hotel Doral i Trump's D.C. zajedno izgubili 217 milijuna dolara i prije koronavirusa.

Prema Timesovu scenariju, nekretnine ne donose dovoljno novca za vraćanje kredita. Pritom je Trump osobni jamac u Deutsche Banku, što bi značilo da će banka lako moći sjesti na njegovu imovinu, u slučaju da ne dogovori neki oblik odgode plaćanja ili ne otplati na vrijeme. Trumpova organizacija bi se mogla okrenuti prodaji nekretnina. Wall Street Journal nedavno je izvijestio da bi se uskoro na prodaji mogao naći ljetnikovac Seven Springs na prostranom šumovitom zemljištu sjeverno od New Yorka. Pokušava se prodati i helikopter koji se pojavljivao u uvodnoj špici serije ''Pripravnik'' te njegovi stanovi u Las Vegasu, Chicagu i na Havajima koji nisu više tržišno atraktivni zbog pada vrijednosti brenda Trump.

Ako Trump izgubi svoju poziciju u Bijeloj kući, izgubit će i imunitet od saveznog kaznenog progona koji daje široke ovlasti za ublažavanje tužbi protiv njega i njegova biznisa. 

Stormy Daniels

Nova demokratska uprava, u slučaju pobjede Joea Bidena, mogla bi oživiti istragu bivšeg američkog posebnog istražitelja Roberta Muellera. Muellerov izvještaj detaljno je opisao brojne epizode u kojima je Trump možda ometao pravdu. Iz pepela bi se mogla podići i istraga protiv Michaela Cohena, koji je osuđen na tri godine zatvora.

Trumpov dugogodišnji osobni odvjetnik priznao je krivicu za kršenje financiranja predsjedničke kampanje, a osuđen je, između ostalog, za podmićivanje žena koje su imale navodne afere s Trumpom, poput pornozvijezde Stormy Daniels, da se ne oglašavaju tijekom kampanje za izbore 2016. Trump je tada prošao gotovo neokrznut vjerojatno zbog politike Ministarstva pravosuđa da ne progoni predsjednika. Zatim, mogla bi se pokrenuti nova istraga koju je započeo New York Times prema kojoj Trump nije platio porez posljednjih 10 godina. Odnosno, tvrdio je da je stalno na gubitku, što mu je omogućilo da plati samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016. Iako Trump izvješće naziva ''lažnom viješću'', ono bi moglo biti osnova za kazneni progon zbog porezne prijevare. Istovremeno, državna odvjetnica u New Yorku Letitia James istražuje je li tvrtka za promet nekretninama obitelji Trump lažno prijavila vrijednosti imovine radi osiguranja poreznih povlastica, demokrati u Kongresu bore se na sudu kako bi dobili pristup Trumpovim financijskim evidencijama, a otvorene su dvije istrage zbog kršenja ustavne klauzule kojom se zabranjuje predsjedniku da prima vrijedne stvari od stranih vlada.

Nećakinja Mary Trump će lakše zatražiti dokumente koji bi dokazali da je prevarena u milijunima dolara u sporu oko djedove oporuke. A tu su i optužnice za seksualno uznemiravanje.

POREZNI MANEVRI

Lagao je i o svojim ulaganjima u brojne dobrotvorne svrhe

New York Times je potvrdio prijašnje tvrdnje istraživačkih novinara da je Donald Trump filantropske aktivnosti iskorištavao za vlastitu poslovnu dobit i u svrhu svojih tvrtki i kampanja. Dugo skriveni podaci o neplaćanju poreza pokazuju da Trump nije trebao dati iz svog džepa za veliki broj ''dobrotvornih'' davanja koji iznosi 130 milijuna dolara od 2005. godine.

Čak 119 milijuna dolara poreznih olakšica za dobrotvorne svrhe proizlazi iz četiri nagodbe o zemljištu s konzervatorskim timovima i saveznom vladom. Iskorištavao je porezni manevar popularan među bogatim Amerikancima koji vlasniku zemljišta ponekad dopušta da zadrži vlasništvo nad nekretninom i dobije porezni odbitak jednak njegovoj procijenjenoj vrijednosti. Primjerice, 2014. dobio je 25,1 milijuna dolara iz služnosti za nagodbu o uređenju zemljišta jer je odlučio da neće ne razvijati projekte na 11,5 hektara zemljišta u Los Angelesu koje se koristilo za vožnju na golf-terenu.

Trump je u svojoj predsjedničkoj kampanji 2015. godine izjavio da je u dobrotvorne svrhe dao više od 102 milijuna dolara. No, njegova osobna dobrotvorna zaklada ugasila se 2018. godine zbog optužbi da se bavila profitom Trumpa, njegovih tvrtki i njegove marketinške kampanje.

Najveća pojedinačna donacija novca koju je prijavio, a dao ju je svojoj zakladi, bilo je 400.000 dolara koje je dobio 2011. godine zbog snimanja serije ''Pripravnik''. Njegov vinograd u Virginiji donirao je 2014. staklenu skulpturu u vrijednosti od 73.600 američkih dolara malom povijesnom društvu u Pennsylvaniji. A 2016. godine još je jedna njegova tvrtka dala 30.000 američkih dolara američkoj zakladi za obrazovanje. Nakon što je propao najam ljetnikovca Seven Spring 2009. godine diktatoru Muammaru Gaddafiju, svejedno je dobio od libijskog bivšeg lidera naknadu od 150.000 dolara. Trump je rekao za CNN 2011. da je novac dao u dobrotvorne svrhe. Ipak, njegove porezne prijave za 2009. prijavile su samo 22.796 američkih dolara u poslovnim i privatnim novčanim donacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. listopad 2020 16:15