TKO ZOVE?

Izgubljeni planinar ignorirao pozive spasilačkog tima: ‘Nije prepoznao naš broj!?‘

‘Ako ste u problemu, a netko vas zove s nepoznatog broja, javite se na telefon - možda su spasitelji‘, kaže LCSAR tim na Facebooku
Gorski spašavatelj; ilustracija
 Jim Wileman/Alamy/Profimedia

Spasilački tim iz Colorada ima jedan jednostavan savjet za sve izgubljene planinare ili bilo koga drugog tko bi mogao zapeti u planinama - javite se na telefon, piše CNN.

Ekipa za potragu i spašavanje okruga Lake (LCSAR) kaže da su prošli tjedan dobili dojavu da se jedan planinar nije vratio s planinarenja na planini Elbert. Planinar je krenuo u brda 18. listopada u 9 ujutro i nije se vratio do 20 sati, objavio je LCSAR na svojoj Facebook stranici.

Spasioci su više puta tu osobu pokušali nazvati na mobitel, ali nisu je uspjeli dobiti.

Pet članova spasilačkog tima krenulo je u potragu za planinarom u područjima gdje se ljudi obično izgube, ali su prekinuli potragu u 3 sata ujutro. Drugi tročlani tim spasilačke ekipe pretražio je drugo područje u 7 sati ujutro.

Oko 9.30 sati dobili su poziv da se planinar, koji nije identificiran, sâm vratio na mjesto gdje je boravio.

Planinar nije imao pojma da ga spasioci traže, stoji u objavi.

'Planinar je ignorirao naše učestale telefonske pozive jer nije prepoznao broj', napisao je LCSAR tim. 'Ako ste se našli u problemu, a netko vas počne zvati s nepoznatog broja, javite se na telefon - možda je riječ o spasilačkom timu koji pokušava provjeriti jeste li dobro!'

image
Planina Elbert
Shelley Dennis/Alamy/Alamy/Profimedia

Planina Elbert nalazi se oko 200 km jugozapadno od Denvera i najviši je vrh u Coloradu s nadmorskom visinom od oko 4.400 metara. To je popularno mjesto za planinare s relativno laganim usponom.

LCSAR tim je rekao da planinar više nije mogao naći stazu kad je pala noć i hodao je kroz tamu pokušavajući je pronaći. Kad se vratio na stazu, morao je provjeriti i nekoliko drugih staza prije nego što je pronašao onu na kojoj je parkirao svoje vozilo.

Spasitelji također upozoravaju da snijeg može prekriti staze te da planinari ne mogu računati na to da će moći pratiti vlastite tragove kad se budu spuštali niz planinu jer vjetar može otpuhati njihove otiske stopala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:24