IZVJEŠĆE UN-a

IŽIVLJAVANJE NA GLADNIM BESKUĆNICIMA Francuski vojnici zlostavljali dječake u dobi od 8 do 15 godina

Gladna djeca su ‘za nagradu’ dobila tri porcije vojnih obroka i nešto novca
 AFP

Petnaestak francuskih vojnika pod istragom je zbog sumnje da su gladnu djecu beskućnike u Srednjoafričkoj Republici seksualno zloupotrebljavali. Izvješće UN-a, koje je u srijedu objavio britanski The Guardian, otkriva da su Francuzi seksualno zlostavljali deset dječaka u dobi od osam do 15 godina u izbjegličkom kampu u Banguiju, glavnom gradu države. - Ako se optužbe dokažu, prema krivcima nećemo imati milosti - izjavio je jučer francuski predsjednik François Hollande.

Djeca su svjedočila da su ih naoružani vojnici napastvovali u zamjenu za hranu. Prema jednom svjedočenju, dvojica francuskih vojnika zajedno su se iživljavala nad dvojicom devetogodišnjaka. Dječaci su “za nagradu” dobili tri porcije vojnih obroka i nešto novca.

Priča je šokirala francusku javnost, no UN-ov dužnosnik Anders Kompass, koji je UN-ove informacije proslijedio francuskim tužiteljima, suspendiran je i protiv njega je pokrenuta istraga. Hollandeova je vlada na udaru zato što su za skandal saznali još u srpnju prošle godine, ali nisu poduzeli ništa, osim što je tužiteljstvo pokrenulo preliminarnu istragu. Glasnogovornik Ministarstva obrane, Pierre Bayle, brani vladu tvrdnjom da ništa nisu htjeli zataškati, nego su samo pustili pravosuđe da radi svoj posao.

UN-ovo izvješće napravljeno je na osnovi svjedočenja šestorice dječaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 18:08