BROJNE REAKCIJE

Izjava izraelskog ambasadora u Hrvatskoj digla buru u Srbiji, morao je reagirati i ministar Cohen: ‘Ograđujemo se...‘

Kazao je kako ne iznenađuje da su Europljani postali pacifisti nakon dva svjetska rata, no na Bliskom istoku vrijede drugačija pravila

Gary Koren

 Zeljko Puhovski/Cropix

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen ogradio se od izjave veleposlanika Izraela u Hrvatskoj Garyja Korena, koji je navodno usporedio Srbe u Hrvatskoj s militantnom skupinom Hamas u Palestini.

"Nedvosmisleno se ograđujemo od izjava koje se pripisuju izraelskom veleposlaniku u Hrvatskoj. Srbija i njen narod cijenjeni su prijatelji Izraela i zahvalni smo na trajnoj podršci i partnerstvu između naših naroda", napisao je Cohen na društvenoj mreži X.

Podsjetimo, u izraelskoj ambasadi u Zagrebu u četvrtak je održan brifing za novinare na kojem su prikazane necenzurirane snimke Hamasovih zločina počinjenih nad civilima 7. listopada. Kako prenose Hina i Index, ambasador Koren odlučio je prikazati novinarima dekapitacije, smaknuća, iživljavanja nad poginulima i otmice jer na zapadu "nije dovoljno jasno" protiv čega se Izrael bori.

Koren je tada rekao da zapadnjaci danas lako zauzimaju "pravednički" stav o sukobu jer im nitko ne prijeti, ali Izraelu je to pitanje opstanka. Kazao je kako ne iznenađuje da su Europljani postali pacifisti nakon dva užasna svjetska rata, ali Izrael nije u Europskoj uniji nego na Bliskom istoku i ondje vrijede drugačija pravila. "Mi nismo kršćani, mi nećemo okrenuti drugi obraz", kazao je veleposlanik, koji je tada odlučio usporediti trenutačni rat s ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

"Ratovi nisu nježni, nisu to bile ni Oluja niti Domovinski rat", dodao je Koren, naglašavajući da Izrael nema drugog izbora osim potpunog uništenja Hamasa. Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj rekao je i da su Srbi s teritorija Hrvatske imali sreće što ih je Srbija htjela primiti, jer arapske države to ne žele učiniti s Palestincima koje smatraju "izazivačima problema".

Izjave Korena naišle su na brojne reakcije. U priopćenju veleposlanstva Izraela u Beogradu smatraju kako je Korenova izjava pogrešno interpretirana.

"Visoki dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Izraela razgovarao je s ambasadorom Srbije u Izraelu Nj. E. Miroljubom Petrovićem i pojasnio izjavu ambasadora Korena, koja je pogrešno interpretirana u medijima. Ambasador Koren ni u jednom trenutku nije htio usporediti ratove devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije s trenutnom situacijom na Bliskom Istoku. Izrael visoko cijeni poziciju Srbije u ratu koji Izrael vodi protiv terorističke organizacije Hamas", navodi se u priopćenju dostavljenom na upit Blica.

Analitičar Žarko Puhovski za net.hr komentirao je kako se Koren ponaša "kao da je veleambasador SAD-a, a ne Izraela", odnosno ponaša se s pozicije nadmoći.

"Mene osobno za razliku od ovih histeričnih suverenista ne smeta da se netko miješa u naše stvari, unutrašnje. Ja bih uvijek bio zadovoljan da se još više iz inozemstva miješaju u naše stvari jer puno toga u Hrvatskoj nije uređeno i u Hrvatskoj se ne uređuje pa bi intervencija izvana možda dobro došla. Ali ovo je jedna pogubna, primitivna intervencija koja pokušava reći više, manje to da treba kao moralnu osnovu državnog postupanja preuzeti ono što se zove power play, dakle igru moći", rekao je Puhovski za net.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:40