UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Izjava Zelenskog izazvala konfuziju, Kijev tvrdi: ‘Bahmut nije pao, djelomično smo ga opokolili‘

Iz minute u minutu pratimo najznačajnije ratne događaje u Ukrajini

Ukrajinski vojnici kod Bahmuta

 Sergey Shestak/Afp

Ukrajina: Opkolili smo dio Bahmuta

Ukrajinske snage tvrde da su djelomično opkolile Bahmut te da i dalje kontroliraju dio grada, poručila je zamjenica ministra obrane Ukrajine Hanna Maliar, a prenosi Guardian.


Čelnici G7 na samitu u Hirošimi potvrdili potporu Ukrajini

Čelnici skupine G7 u nedjelju su na samitu u japanskoj Hirošimi potvrdili potporu Ukrajini protiv ruske agresije, a skupu se priključio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Čelnici G7, skupine koja uključuje SAD, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu, ovaj su vikend sa samita u Hirošimi poslali jasnu poruku Rusiji o svojoj snažnoj potpori Ukrajini.

Biden je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom najavio isporuku novog oružja i streljiva Kijevu.

Nova isporuka uključit će "streljivo, topništvo, blindirana vozila", rekao je Biden koji je prije nekoliko dana podržao obučavanje ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima F-16.

Iako njemački kancelar Olaf Scholz ne očekuje, kako je rekao, da će moderni borbeni zrakoplovi uskoro biti isporučeni Ukrajini, naglasio je da plan za obuku pilota pokazuje predanost zapada Ukrajini.

Sjedinjene Države još nisu konačno odlučile "što će biti na kraju obuke", kazao je.

Projekt je prije svega poruka onima koji su napali Ukrajinu: Rusija se ne bi trebala kockati da će potpora Ukrajini biti sve manja što rat bude trajao, istaknuo je Scholz. "Poruka ostaje: Rusija mora povući svoje snage."

Kanadski premijer Justin Trudeau na konferenciji za novinare kazao je da će Kanada podupirati Kijev koliko dugo je potrebno.

Također će nastaviti obučavati ukrajinske vojnike što čini od 2015. godine, a moguće i pilote, rekao je Trudeau.

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je da će njegova zemlja početi obučavati pilote ovoga ljeta.

Kazao je da nitko ne želi mir više od ukrajinskog predsjednika, ali da uvjeti za mir moraju biti utemeljeni na načelima Kijeva.

Zelenski je na Telegramu napisao da je predstavio mirovni plan čelnicima G7 na samitu.

"Razvili smo mirovnu forumu na način da ona osigurava da je svaka od njezinih točaka poduprta u rezolucijama UN-a", napisao je.

"Tako da svatko u svijetu može odabrati cilj koji može pomoći ostvariti. Od Japana do arapskih zemalja, od Europe do Latinske Amerike, nalazimo podršku za mirovnu formulu. I nastavljamo taj posao", napisao je Zelenski.

Prema njegovom uvjerenju, svijet ima dovoljno snage da korak po korak natjera Rusiju da uspostavi mir, a Ukrajina mu je ponudila mirovnu formulu.

U svojem govoru na G7 čiji je tekst objavljen na predsjedničkoj web stranici poručio je: "Ujedinjuje nas još jedno načelo - racionalnost".

"Ukrajinska mirovna formula očiti je izraz racionalnosti. Zahvaljujem vam što podržavate našu formulu."

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako se nada da će prisustvo ukrajinskog predsjednika okupljanju sedam vodećih industrijaliziranih zemalja (G7) u Japanu pomoći zemljama poput Brazila i Indije da bolje razumiju situaciju u Ukrajini.

Komentirajući činjenicu da je avion francuske vlade odvezao Zelenskog na sastanak Arapske lige u Saudijskoj Arabiji prije nego što ga je doveo u Hirošimu, Macron je rekao da se tu radi o izgradnji mira i traženju rješenja.

Bilo je u interesu Francuske i njezine uloge kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a da dopusti Zelenskom da govori "pred nekoliko svjetskih sila koje su ponekad izložene samo jednom diskursu", rekao je Macron novinarima na marginama summita.


Zelenski priznao da je Bahmut pao?

Reuters javlja da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naizgled u nedjelju potvrdio da su ukrajinske snage izgubile Bahmut. Upitan je li grad i dalje pod kontrolom Kijeva, Zelenski je odgovorio kratko - "mislim da ne", piše Guardian.

- Danas je grad preostao samo u našim srcima, rekao je Zelenski.

No, CNN donosi drugačiju verziju priče. Prema njima Zelenski je odgovarao na pitanja misli li je Bahmut pod kontrolom ukrajinskih snaga i potom jesu li ga Rusi u cijelosti zauzeli. Na to je drugo pitanje odgovorio - mislim da ne.

Kasnije je njegov ured razjasnio CNN-u da se Zelenski referirao doista na pitanje jesu li Rusi zauzeli grad.

- Predsjednik je to zanijekao, objasnio je glasnogovornik Zelenskog.

Rusija je u subotu rekla da je u potpunosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

Napad na većinom sravnjen grad predvodile su trupe plaćenika skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije u subotu rekao da su njegove snage konačno potisnule Ukrajince iz posljednjeg područja unutar grada.

Kijev je prethodno odbacio Prigožinovu tvrdnju.


Macron: Nazočnost Zelenskog na G7 "način je izgradnje mira"

Prisutnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na samitu G7 u Hirošimi "način je izgradnje mira", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima u nedjelju u Japanu.

Stavljanje francuskog zrakoplova na raspolaganje ukrajinskom čelniku da ga prvo preveze na samit Arapske lige, zatim na G7 u Japan, pokazuje "Francusku koja gradi mir i traži rješenja", dodao je Macron.

Prema njegovim riječima, Zelenskijev posjet Džedi u petak omogućio mu je "da dobije vrlo jasnu podršku Saudijske Arabije i nekoliko sila u regiji ...što je prava prekretnica".

Volodimir Zelenski će na G7 u Hirošimi također "govoriti pred nekoliko svjetskih sila koje su ponekad izložene samo jednom diskursu", rekao je francuski predsjednik, govoreći o zemljama poput Brazila i Indije koje su pozvane na sastanak na vrhu.

Emmanuel Macron pozvao je svijet da se ne zadovolji mogućim prekidom vatre između Kijeva i Moskve. Bila bi to "greška za sve nas", jer "nas je iskustvo naučilo da će zamrznuti sukob biti rat za sutra", rekao je.

O situaciji u ukrajinskom gradu Bahmutu, epicentru borbi i poprištu najduže i najkrvavije bitke od ruskog napada u veljači 2022., za koji je Rusija u subotu rekla da ga je potpuno zauzela, francuski je predsjednik želio biti "krajnje oprezan".

"Na ukrajinskim je vlastima da kažu kako se razvija situacija na terenu s njihovim snagama".


ISW: Čak i ako je istinita, Prigožinova pobjeda je simbolična

Posljednjih nekoliko naseljenih blokova istočnog Bahmuta za koje je skupina Wagner jučer ustvrdila da ih je zauzela nisu taktički niti operativno značajni, rekao je Institut za proučavanje rata u najnovijoj analizi.

- Osvajanje tih blokova ne daje ruskim snagama operativno značajan teren za nastavak provođenja ofenzivnih operacija ili bilo kakvu snažnu poziciju s koje bi se mogli braniti od mogućih ukrajinskih protunapada, kažu stručnjaci.

Mihailo Podoljak, savjetnik Zelenskog, rekao je da je Prigožinova tvrdnja da su njegovi plaćenici zauzeli Bahmut bila ‘pokušaj odvraćanja pažnje‘ od goleme potpore Ukrajini koju je Zapad pružio ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta savezničkim zemljama.

ISW tvrdi da wagnerovci vjerojatno neće uspostaviti odgovarajuću obranu ili konsolidirati nedavne uspjehe u Bahmutu dovoljne da spriječe ukrajinske protunapade do 25. svibnja, dana kada snage Wagnera planiraju utvrditi obrambene položaje prije prijenosa odgovornosti za grad na ruske konvencionalne snage, kako tvrdi Prigožin.


Rusija tvrdi da je u potpunosti zauzela Bahmut

Rusija je ustvrdila u subotu da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu.

Napad na već gotovo sravnjen grad predvodile su ruske plaćeničke vojne skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije istog dana rekao da su njegove snage zauzele čitav grad i svaku kuću.

Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk, značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci.

Rusko Ministarstvo obrane kratko je priopćilo "da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga".

Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali se nije odmah referirao na tvrdnju ruskog ministarstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Prigožin koji je dosad višekratno prozivao regularnu rusku vojsku zbog napuštanja položaja rekao je da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. svibnja zbog odmora te će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:16