ŠEF WHO-A

‘Izjave Pompea o WHO-u su lažne i neprihvatljive, politizira se pandemijom koronavirusa‘

Pompeo je WHO nazvao političkom organizacijom i optužio Tedrosa da ga je ‘kupila kineska vlada"‘
Fabrice COFFRINI/POOL/AFP
 Fabrice Coffrini

Izjave američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je optužio direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa da ga je Kina "kupila", "lažne su i neprihvatljive", rekao je u četvrtak čelnik WHO-a.

"Ti su komentari neistiniti, neprihvatljivi i neutemeljeni", izjavio je Tedros na konferenciji za novinare i ponovo upozorio protiv politiziranja pandemije koronavirusa.

Prema pisanju Timesa i Daily Telegrapha, američki državni tajnik je u utorak žestoko napao WHO tijekom zatvorenog susreta s britanskim zastupnicima u Londonu. Oni navode da je Pompeo WHO nazvao političkom organizacijom i optužio Tedrosa da ga je "kupila kineska vlada" kojoj duguje izbor na čelo WHO-a 2017. godine.

Od početka pandemije Covida-19 WHO je redovno na udaru kritika zbog kasnih reakcija. Sjedinjene Države su najoštrije napadale tu organizaciju i optužile ju da je "kineska marioneta".

Sjedinjene Države su službeno 8. srpnja pokrenule proceduru povlačenja iz UN-ove organizacije i tako provele prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa iz svibnja.

Pozvavši ponovo na solidarnost između država i čelnika suočenih s pandemijom koja je zahvatila više od 15 milijuna osoba u svijetu i odnijela više od 620.000 života, Tedros je također pozvao na donošenje "dobrih odluka".

"Nećemo se vratiti na staro normalno. Pandemija je već promijenila naše živote i molimo sve da razmisle o tome gdje su, što rade i s kim se sastaju jer su to odluke života ili smrti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:29