PORUKA IZ BRUXELLESA

'IZLAZAK IZ EU JE MOGUĆ, ALI NIJE BESPLATAN!' Van Rompuy Britancima

European Council President Herman Van Rompuy speaks during a media conference at an EU Summit in Brussels on Thursday, June 28, 2012. European leaders gathering Thursday in Brussels are set to sign off on a series of measures to boost economic growth but expectations of a breakthrough on the pooling of debt have fallen by the wayside. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

LONDON - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy održao je jučer govor u Londonu u kojem je rekao kako Britanija ima šansu igrati vodeću ulogu u izgradnji europske ekonomije, no i upozorio kako EU neće pristati na pokušaje Ujedinjenog Kraljevstva da ‘bira koja joj pravila EU odgovaraju, a koja ne’.

- Napustiti klub u cijelosti, kao što neki zazivaju, je pravno moguće. Imamo ‘izlaznu klauzulu’, rekao je.

- No ne radi se samo o jednostavnom izlasku kroz vrata. I pravno i politički bila bi to vrlo složena i nepraktična priča. Zamislite razvod nakon 40 godina braka.

- Izlazak je čin slobodne volje, i potpuno legitiman, ali nije besplatan, naglasio je Van Rompuy.

Izjavio je i kako ‘želja Britanije da redefinira svoj odnos sa Unijom nije prošla nezapaženo’.

- Ne mogu govoriti u ime drugih predsjednika i premijera, ali pretpostavljam da se niti jednom od njih ta želja osobito ne sviđa, niti je se osobito boje, rekao je.

Istaknuo je i kako su britanski neodređeni odnosi prema EU nešto što potkopava njenu pregovaračku poziciju.

- Kako uvjeriti sobu punu ljudi u nešto, dok držite jednu ruku na kvaki od izlaznih vrata?

Govoreći pred vodećim pripadnicima britanske financijske industrije, Van Rompuy je ustanovio i kako euro više nije ugrožen.

- Priče o neizbježnom raspadu su prestale. Ljudima je konačno legla spoznaja da će euro opstati, i da je to zbog toga što postoji duboka politička odlučnost. Čak i ako dođe do turbulencija u budućnosti, sad imamo tešku artiljeriju koja nam je potrebna, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:37