VEĆINA MJESTA

Izlazne ankete: Japanska konzervativna koalicijska vlada pobjeđuje nakon ubojstva Abea

Službeni rezultati izbora očekuju se u nedjelju, a konačni u ponedjeljak.

Shinzo Abe

 Franck Robichon/Afp

Japanska konzervativna koalicijska vlada vjerojatno osvaja većinu mjesta u gornjem domu na nedjeljnim izborima, samo dva dana nakon ubojstva dominantnog političara i bivšeg premijera Shinza Abea, pokazuju izlazne ankete.

Abe, koji je bio premijer s najdužim stažem u novijoj povijesti Japana, ubijen je u petak tijekom govora potpore lokalnom kandidatu u zapadnom gradu Nara. To ubojstvo politički establišment osudio je kao napad na samu demokraciju.

Prema izlaznoj anketi javne televizije NHK, Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Fumia Kishide u kojoj je Abe bio visoko pozicioniran, zajedno s koalicijskom strankom Komeito, na putu je da osvoji između 69 i 83 od 125 mjesta u gornjem domu.

Izlazne ankete ranije su predviđale da će LDP osvojiti 59 do 69 mjesta u gornjem domu, što je znatan porast od dosadašnjih 55 mjesta.

Osvajanjem 69 zastupničkih mjesta LDP bi osigurala većinu bez potrebe za koalicijom, što se prije Abeove smrti činilo nemogućim.

Službeni rezultati očekuju se u nedjelju, a konačni u ponedjeljak.

Izbori za gornji dom parlamenta koji ima manje ovlasti, inače se smatraju svojevrsnim referendumom za trenutnu vladu, a ispitivanja javnog mnijenja prije atentata su već pokazivala snažnu podršku za vladajući blok, koji predvodi premijer Fumio Kishida, Abeov štićenik.

Dok nacija tuguje, LDP i njegov manji koalicijski partner Komeito bi mogli imati koristi od potencijalnog vala glasova suosjećanja, predviđali su politički analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:07