KRŠENJE SPORAZUMA

Između Londona i Bruxellesa ozbiljno je zakuhalo: ‘Povucite taj prijedlog. Odmah!‘

Kršenje uvjeta iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo povjerenje i ugrozilo pregovore o budućim odnosima
 Stefan Rousseau

Europska komisija pozvala je u četvrtak britansku vladu da povuče čim prije mjere iz prijedloga zakona koji bi, bude li usvojen u predloženom obliku, predstavljao "iznimno ozbiljno kršenje" Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava.

Na traženje Komisije u četvrtak je održan hitni sastanak potpredsjednika Komisije Maroša Šefčoviča i britanskog ministra Michaela Govea na kojem je od britanske strane zatraženo objašnjenje u vezi sa spornim prijedlogom zakona.

"Europska unija očekuje da će se pismo i duh Sporazuma o razdruživanju u potpunosti poštovati. Kršenje uvjeta iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo povjerenje i ugrozilo tekuće pregovore o budućim odnosima", kaže se u priopćenju Komisije.

"Bude li zakon prihvaćen, to će predstavljati iznimno ozbiljno kršenje Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava", istaknuo je Šefčovič, prema priopćenju Komisije. Šefčovič je upozorio da Sporazum o razdruživanju sadrži brojne mehanizme i pravne lijekove za kršenje pravnih obveza i da se Komisija "neće ustezati koristiti ih".

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije.

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2020 i ima pravne učinke prema međunarodnom pravu.

"Od tog trenutka ni EU niti Velika Britanija ne mogu jednostrano promijeniti, pojasniti, izmijeniti, tumačiti, zanemariti ili poništiti sporazum. Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj ključan je dio Sporazuma o povlačenju. Cilj mu je zaštititi mir i stabilnost na otoku Irskoj i bio je rezultat dugih, detaljnih i teških pregovora između EU-a i Velike Britanije", kaže se u priopćenju Komisije.

"EU ne prihvaća argument da je cilj nacrta zakona zaštita Sporazuma na Veliki petak (Belfast). Zapravo, smatra upravo suprotno", dodaje Komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2020 12:18