OBLJETNICA

Između suparnika prštali poljupci i osmijesi: Angela Merkel i Hollande slavili 50 godina pomirbe

 AP

FRANCUSKA - Francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel susreli su se danas u gradu Reimsu na sjeveru Francuske kako bi obilježili 50. obljetnicu francusko-njemačkoga pomirenja koje su 8. srpnja 1962. ondje dogovorili tadašnji francuski predsjednik general Charles de Gaulle i njemački kršćansko-demokratski kancelar Konrad Adenauer.

No, susretu je prethodilo vandalsko oskrvnuće 50-ak grobova njemačkih vojnika iz Prvog svjetskog rata na vojnom groblju nedaleko od mjesta susreta dvoje europskih čelnika koje se dogodilo samo noć prije. Francuski predsjednik oštro je osudio vandalski čin i naglasio da ni jedna glupost neće zaustaviti francusko-njemačko prijateljstvo koje inspirira cijelu Europu.

Simboličan susret

- Mi ne želimo davati lekcije nego biti primjer - poručio je Hollande.

Dvoje europskih državnika istaknulo je važnost zajedništva na daljnjem europskom putu, a susret je protekao u vrlo toplom ozračju. Odnos dvoje europskih državnika - kršćanske desničarke Merkel, zagovornice velikih mjera štednje, i ljevičara Hollandea, velikog zagovornika rasta i razvoja - pozorno prati svjetska javnost, a upravo su različiti pristupi europskom razvoju razlog prošlotjednih tenzija na relaciji Pariz - Berlin. Današnji je susret bio vrlo simboličan, te je zanimljivo da su se oboje trudili susret učiniti što srdačnijim i odaslati poruku da je među njima sve u najboljem redu - prilikom dolaska poljubili su se u obraz, oslovljavali se osobnim imenima, a čak su i ručali zajedno - sve kako bi europskoj javnosti odaslali poruku da je više od ičega važno njihovo prijateljstvo i zajednička nastojanja na očuvanju eurozone.

Merkeličin entuzijazam

Svoj govor njemačka je kancelarka završila porukom punom entuzijazma: “Živjelo francusko-njemačko prijateljstvo!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:27