UTEKLI IZ ‘SEFA‘

Izmigoljili na slobodu kroz rupicu: Nevjerojatan bijeg šestorice Palestinaca iz najstrožeg izraelskog zatvora

Najzvučnije ime među bjeguncima je Zakaria Zubeidi, bivši zapovjednik militantne skupine Brigade mučenika Al-Aqsa
Zatvor Gilboa u Izraelu i rupa tunela kroz koji su zatvorenici pobjegli
 Jalaa Marey/Afp/Profimedia

Šest palestinskih zatvorenika pod okriljem noći pobjeglo je iz jednog od najčuvanijih zatvora u Izraelu, zatvora Gilboa, nakon čega je izraelska policija pokrenula masovnu potragu za bjeguncima, piše BBC.

Zatvorenici su u svojoj ćeliji iskopali rupu koja ih je dovela do šupljeg prostora ispod zatvora iz kojeg su potom prokopali mini tunel kojih je doveo izvan vanjskog zida građevine.

image
Rupa "tunela" kroz koji su zatvorenici pobjegli iz zatvora Gilboa
Jalaa Marey/Afp/Profimedia

Njihov bijeg uočili su okolni farmeri koji su ih primijetili kako trče kroz polja. Među bjeguncima je bivši lider Brigade mučenika Al-Aqsa, dok su preostalih pet pripadnici Islamskog džihada.

Dužnosnik Izraelske zatvorske službe ovaj bijeg nazvao je "velikim sigurnosnim i obavještajnim podbačajem". S druge strane, palestinske militante skupine bijeg su nazvale "herojskim podvigom".

image
Policija ispred zatvora Gilboa
Jalaa Marey/Afp/Profimedia

Zatvor Gilboa nalazi se u sjevernom Izraelu i zbog strogih sigurnosnih mjera poznat je kao "Sef". Dojavu o mogućem bijegu zatvorska je uprava od obližnjih farmera primila je usred noći, nakon čega se odmah krenulo u prebrojavanje zatvorenika. Ono je izvršeno oko 4 sata ujutro prilikom čega je utvrđeno da nedostaju šestorica zatvorenika.

Vjeruje se da su Palestinci iz zatvora pobjegli iskopavši rupu u kupaonici. Jerusalem Post piše da su za kopanje koristili hrđavu žlicu koju su skrivali iza postera.

image
Zatvor Gilboa
Jalaa Marey/Afp/Profimedia

Rupa koju su iskopali dovela ih je do šupljeg prostora ispod zatvora koji je nastao tijekom gradnje zatvora. Jedan izraelski policajac taj je šuplji prostor nazvao "strukturnom pogreškom" zatvora. Policajci smatraju da su zatvorenici, krećući se tim praznim prostorom, došli do vanjskog zida zatvora i potom iskopali maleni tunel koji izlazi točno na put ispred zatvora.

Izraelska sigurnosna služba Shabak (poznata i kao Shin Bet) poručila je kako njihovi istražitelji vjeruju da su zatvorenici pomoću prokrijumčarenog mobitela bili u kontaktu s osobama izvan zatvora koje su ih pokupile autom neposredno nakon bijega.

image
Čuvar u zatvoru Gilboa
Jalaa Marey/Afp/Profimedia

Što se tiče samih bjegunaca, najzvučnije ime među njima je Zakaria Zubeidi, bivši zapovjednik militantne skupine Brigade mučenika Al-Aqsa. Zubeidi je u zatvoru čekao na suđenje zbog sumnje da je bio uključen u napade na Izraelce.

Ostala petorica članovi su militantne skupine Islamski džihad - četvorica među njima služila su doživotne kazne zatvora zbog planiranja i provođenja napada u kojima su ubijeni Izraelci. Peti je pak već dvije godine bio u istražnom zatvoru, bez da je optužen za neki konkretan zločin, javljaju izraelski mediji.

image
zatvor Gilboa
Jalaa Marey/Afp/Profimedia

Izraelska granična policija je uz pomoć vojske postavila barikade na putevima prema okupiranoj Zapadnoj obali i državi Jordan, koja se nalazi samo 14 km istočno od zatvora iz kojeg su bjegunci utekli.

Izraelski premijer Naftali Bennett poručio je da se radi o "velikom incidentu koji zahtijeva angažman svih sigurnosnih službi Izraela".

image
Policija ispred zatvora Gilboa
Jalaa Marey/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:37