NOVI DOKUMENT

Izmijenjeni nacrt: Njemačka ublažila prijedlog kazni za kršenje ljudskih prava u lancima nabave

Od 2023. godine njemačke kompanije morat će poduzimati mjere protiv kršenja ljudskih prava i propisa o zaštiti okoliša u lancu nabave
Ilustracija
 Riccardo Lennart Niels Mayer/Alamy/Alamy/Profimedia

Velike njemačke kompanije plaćat će kazne u visini do dva posto globalnog prometa ako se utvrdi da su njihovi dobavljači kršili ljudska prava ili propise o zaštiti okoliša, pokazuje izmijenjeni nacrt zakona.

Od 2023. godine njemačke kompanije morat će poduzimati mjere protiv kršenja ljudskih prava i propisa o zaštiti okoliša u lancu nabave, pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid.

Ministar rada Hubertus Heil najavio je sredinom veljače zakon, prema kojem će od 2023. godine kompanijama s više od 3.000 radnika biti uvedena obaveza provjere i poduzimanja mjera u slučaju kršenja ljudskih prava i ekoloških propisa.

Od 2024. godine obaveza bi bila proširena i na kompanije s više od 1.000 radnika.

To bi značilo da bi u prvoj fazi obaveza bila propisana nešto više od 600 kompanija, a u drugoj njih gotovo 2.900.

Iznos kazni u veljači nije bio preciziran, a ministar Heil rekao je da bi trebale dosezati do 10 posto godišnjeg prometa kompanije u inozemstvu.

Dokument u koji je Reuters dobio uvid pokazuje da bi kompanijama s godišnjim prometom većim od 400 milijuna eura u određenim slučajevima mogla biti izrečena kazna u visini do dva posto globalnog prometa.

Predviđena je i mogućnost privremenog isključenja kompanija s izrečenim kaznama od 175 tisuća eura naviše iz poslova javne nabave.

Vlada bi ga trebala usvojiti već na ovotjednoj sjednici, kažu izvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:07