STRAVIČAN OGANJ

Iznemogli vatrogasci objavili dramatične fotografije s požarišta u Sloveniji: ‘Plamen je na par metara od kuća‘

Napori vatrogasaca u subotu uglavnom su usmjereni prema Trstelju, zaštiti Renča, te mjestima u šumovitim predjelima podno Krasa
 Gasilci 112/Facebook

Najveći požar u povijesti Sloveniji ne jenjava, a budući da se danas očekuje vrhunac toplinskog vala, pred vatrogascima su nova paklena 24 sata. Najgore je stanje na brdu Trstelj, koje od ranog jutra gasi šest helikoptera, avion Pilatus i hrvatski kanader.

Napori vatrogasaca u subotu uglavnom su usmjereni prema Trstelju, zaštiti Renča u Vipavskoj dolini te zaseoka i mjesta u šumovitim predjelima podno Krasa, priopćio je regionalni stožer civilne zaštite za sjevernu Primorsku, izvještava RTV Slovenija.

Iz inozemstva stiže još nekoliko helikoptera koji su već bili aktivni prethodnih dana, a odobrena je i pomoć triju zrakoplova rumunjske vojske. Prema informacijama portala 24ur, u Sloveniju dolaze dva Spartana i jedan Hercules.

Ujutro je objavljeno da se mještani šest sela i zaselaka u općini Miren-Kostanjevica mogu vratiti kućama. Otkazana je tako evakuacija naselja Opatje Selo, Nova Vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti i Vrtoče, ali ostaje na snazi ​​ona za Mohorine u općini Renče-Vogrsko.

U Žigonima kod Renča sinoć je vatra zahvatila dio drvenog krovišta kuće, a izgorjela je i jedna vikendica između Renča i Trstelja. Prema riječima Tarika Žigona, načelnika općine Renče-Vogrsko, ovo je za sada jedina materijalna šteta na objektima. Načelnik se nada da će tako i ostati. "U pojedinim zaseocima, kao što su Žigoni i Venišče, vatra je zapravo došla na nekoliko metara od kuća. Nažalost, jedna vikendica je izgorjela, druga je ostala čitava", kazao je.

Prema njegovim riječima, jučer je evakuirano cijelo mjesto Renče koje ima oko 2300 stanovnika. Stanovnicima koji su se morali evakuirati iz malih sela u neposrednoj blizini kraške padine osigurali su i smještaj i hranu.

"Kao i proteklih dana, vjetar je jučer navečer oslabio, nema ga ni ujutro. No sredinom dana, oko 12 sati, ponovno je zapuhao vjetar s jugozapada. Brzina vjetra slična je kao i proteklih dana, oko 30 kilometara na sat", potvrdili su za 24ur dežurni prognostičari Agencije za zaštitu okoliša Slovenije (ARSO).

Požar već osjetljivo zagađuje i slovenski zrak. Tako je Agencija za okoliš javila da "zbog požara na Krasu bilježe povećane vrijednosti čestica na mjernim postajama Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana i Kranj".

Vatrogasci su, inače, na svojoj Facebook stranici "Gasilci 112" objavili niz dramatičnih fotografija s požarišta.

image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
image
Gasilci 112/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44