HRABRA RUSKINJA

Iznenada pozlilo TV novinarki koja je na početku rata šokirala Ruse; Sumnja na trovanje: ‘Primijetila sam bijelu tvar‘

Bivša urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal u ožujku 2022. uživo je u eteru prosvjedovala protiv rata Ukrajini i postala narodni ‘heroj‘

Marina Ovsjanikova

 Screenshot, AFP

Sumnja se da je ruska TV novinarka, koja je prosvjedovala protiv rata Vladimira Putina uživo u eteru, otrovana u Francuskoj nakon što se misteriozno razboljela.

Marina Ovsjanikova je u četvrtak prevezena u bolnicu nakon što je navodno primijetila bijelu tvar na vratima svog stana u Parizu. 45-godišnjakinja je pozvala hitnu pomoć jer se odjednom počela osjećati loše nakon što je otvorila vrata stana.

Rekla je da sumnja da je otrovana, a forenzička je policija poslana da pregleda njezin dom.

Christophe Deloire, glavni direktor Reportera bez granica [RSF], rekao je da je upoznao Ovsjanikovu nakon što joj je pozlilo ispred kuće.

Deloire je, pišući na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, rekao da mogućnost da je Ovsjanikova otrovana nije isključena, iako se ona srećom već osjeća bolje.

"Otvorili smo istragu", rekao je glasnogovornik ureda tužitelja.

“Rekla je da joj je slabo. Sve što za sad imamo je samo to što je ona rekla", dodao je.

RSF je rekao da je njihov tim "uz nju" otkako je uputila hitni poziv - ali nisu dani nikakvi dodatni detalji nakon incidenta.

44-godišnja bivša urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal u ožujku prošle godine uživo je u eteru prosvjedovala protiv rata Ukrajini i tako postala narodni ‘heroj‘ i dospjela na svjetske naslovnice. Postala je prava heroina borbe za slobodu govora i medija, nakon što je šest sekundi u vrlo gledanoj emisiji ‘Vrijeme‘ iza voditeljice držala plakat na kojem je pisalo da ruski mediji lažu narodu te da im se ne treba vjerovati.

"Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi, lažu vas." Program se tada naglo prekinuo i prebacio na drugi prilog, a Ovsjanikova, čiji je otac Ukrajinac, u unaprijed snimljenoj snimci izjavila je: "Ono što se događa u Ukrajini je zločin, a Rusija je agresor. Odgovornost za tu agresiju leži na savjesti samo jedne osobe. Ta osoba je Vladimir Putin. Otac mi je Ukrajinac, majka Ruskinja i nikada nisu bili neprijatelji. Ogrlica oko moga vrata simbol je da Rusija mora odmah zaustaviti ovaj bratoubilački rat i da se naši bratski narodi pomire."

image

Marina Ovsjanikova

/Afp

Potom je nastavila objašnjavati kako se "duboko srami" što je posljednjih nekoliko godina radila na propagandi Kremlja na Prvom kanalu i što je "zombificirala" ruski narod.

“Bili smo tihi 2014. kada je sve ovo tek počinjalo. Nismo izašli prosvjedovati kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Jednostavno smo gledali ovaj nehumani režim, a sada se cijeli svijet okrenuo protiv nas. I još deset generacija naših potomaka neće se oprati od sramote ovog bratoubilačkog rata. Mi smo Rusi: znamo razmišljati svojom glavom i inteligentni smo. Samo je u našim rukama ​​da zaustavimo ovo ludilo. Izađite da se zaštitimo. Ne bojte se ničega. Ne mogu nas sve zatvoriti", poručila je tada.

Majka dvoje djece kažnjena je s 460 funti zbog svog hrabrog prosvjeda, ali to je nije spriječilo da nastavi svoje protivljenje Putinovom ratu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio joj je u jednom od svojih video obraćanja. "Zahvalan sam onim Rusima koji ne prestaju pokušavati prenijeti istinu. Onima koji se bore protiv dezinformacija i govore istinu, stvarne činjenice svojim prijateljima i voljenima. I osobno želim zahvaliti ženi koja je ušla u studio Prvog kanala s plakatom na kojem se izjašnjava protiv rata", rekao je tada Zelenski.

Tijekom prosvjeda u Moskvi na kojem je sama prosvjedovala, Ovsjanikova je također držala plakat na kojem je pisalo: “Putin je ubojica, njegovi vojnici su fašisti." Nakon toga je uhićena i bačena u kućni pritvor. Ona i njezina kći uspjele su pobjeći pod okriljem noći.

image

Marina Ovsjanikova

Natalia Kolesnikova/afp/

RSF jo jje pomagao u njezinim nastojanjima da izbjegne dugotrajno suđenje u Moskvi i potencijalnu zatvorsku kaznu, a na kraju su joj uspjeli pomoći da započne novi život u Parizu. No, ranije ovog mjeseca moskovski je sud osudio Ovsjanikovu na osam i pol godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Rusija je, naime, 2022. donijela zakon prema kojem svatko za koga smatra da je širio "lažne" informacije o ratu u Ukrajini može dobiti do 15 godina zatvora.

Dugotrajne zatvorske kazne izrečene su nekolicini glavnih kritičara Kremlja, mnoge su neovisne novinske stranice blokirane, a novinari su pobjegli iz zemlje u strahu od kaznenog progona.

Jedan od najistaknutijih ‘prigovaratelja‘ iza rešetaka u Rusiji je Putinov protivnik Aleksej Navaljni (47), koji je već služio 11-godišnju kaznu zbog prijevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnog otpusta, što se diljem svijeta smatralo politički motiviranim.

Ali u kolovozu mu je kazna produžena za nevjerojatnih 19 godina zbog "lažnih" optužbi za terorizam. Sada bi mogao ostati u zatvoru do svoje 71. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07