SAD VS. RUSIJA

Iznenada se susreli Lavrov i Blinken, američki šef diplomacije otkrio: ‘Iznio sam mu tri točke...‘

Prvi je to slučaj sureta ove dvojice visokopozicioniranih dužnosnika nakon što je Rusija počela agresiju na Ukrajinu

Antony Blinken i Sergej Lavrov (arhivska fotografija)

 Alex Brandon/Afp

U New Delhiju, na marginama sastanka G20, sastali su se ruski i američki ministri vanjskih poslova, Sergej Lavrov i Antony Blinken. Prvi je to slučaj sureta dvojice visokopozicioniranih dužnosnika nakon što je Rusija počela, 24. veljače prošle godine, agresiju na Ukrajinu.

Susret je, prenosi The New York Times, bio neplanirani i uslijedio je nakon što je ruska vlada optužila zapadne nacije za "ucjene i prijetnje".

Blinken je, kako je novinarima prenio visoki američki dužnosnik, iznio je tri točke Lavrovu: da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije "koliko god bude potrebno"; da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg se nedavno povukla i pridržavati se uvjeta; i da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.

Ranije, na sastanku ministara vanjskih poslova G20, Blinken je ponovio snažan poziv Rusiji da se povuče iz Ukrajine, optužujući Moskvu za podrivanje međunarodnog mira i stabilnosti. “Nažalost, ovaj sastanak ponovno je pokvaren neizazvanim i neopravdanim ratom Rusije protiv Ukrajine”, rekao je.

Lavrov je izvijestio novinare da neće biti zajedničke izjave kao ni nakon sastanaka ministara financija zbog neslaganja oko rata u Ukrajini. Napao je zapadne zemlje zbog provociranja sukoba i njegova potpirivanja naoružavanjem Ukrajine.

Nije potvrđeno tko je inicirao sastanak. Rusi su potvrdili sastanak, ali i istaknuli da nije bilo pregovora.

Nakon sastanka gLavrova i kineskog kolege Qina u New Delhiju, rusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je oštro formulirano priopćenje u kojem se kaže da se zapadne nacije miješaju u “unutarnje stvari drugih zemalja, kako bi nametnule jednostrane pristupe kroz ucjene i prijetnje, i suprotstaviti se demokratizaciji međunarodnih odnosa.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:51