SERGEJ MAKSIMIŠIN

Iznenada umro liječnik koji je liječio Alekseja Navaljnog, uzrok smrti nitko ne zna

Maksimišin je bio zamjenik glavnog liječnika bolnice za hitne slučajeve u Omsku, a u priopćenju se ne navodi uzrok smrti.
Aleksej Navaljni
 Handout

Sergej Maksimišin, vodeći liječnik u bolnici u Omsku u kojoj se liječio oporbeni vođa Aleksej Navaljni nakon trovanja, preminuo je iznenada u 55. godini, priopćila je bolnica.

Maksimišin je bio zamjenik glavnog liječnika bolnice za hitne slučajeve u Omsku, a u priopćenju se ne navodi uzrok smrti, prenosi CNN.

Navaljni je 20. kolovoza primljen u bolnicu u Omsku zbog akutnog slučaja trovanja nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu koji je letio iz Sibira prema Moskvi. Kasnije je njemačka bolnica Charite u Berlinu, u kojoj se kasnije liječio Navaljni, u završnom izvješću o liječenju ruskog oporbenjaka potvrdila da je bio otrovan bojnim otrovom novičokom.

Leonid Volkov, bliski suradnik Navaljnog, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za liječenje istaknutog vođe ruske oporbe.

- Sergej Maksimišin bio je šef odjela u kojemu se liječio Navaljni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za medicinski induciranu komu, rekao je.

Dodao je da je Maksimišin znao više od ikoga drugoga o stanju Navaljnoga i da zbog toga ne može odbaciti mogućnost da njegova smrt nije nastupila prirodnim putem.

- Međutim, ruski zdravstveni sustav je jako loš i nije rijetkost da liječnici njegovih godina iznenada umru. Sumnjam da će biti provedena neka istraga o njegovoj smrti, dodao je Volkov.

Aleksej Navaljni uhićen je 17. siječnja u Moskvi odmah po slijetanju nakon povratka iz Njemačke gdje se liječio od posljedica trovanja.

Sud u Moskvi odredio je prije dva dana da će glavni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni morati provesti više od dvije godine u zatvoru jer je prekršio raniju uvjetnu kaznu i toliko mu je još ostalo nakon kućnog pritvora, dok je Zapad odmah pozvao na njegovo hitno puštanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:25