PAO DOGOVOR

Iznenađenje na početku summita EU: Orban odustao od blokade, velike vijesti za Ukrajinu, ali i BiH!

Ovo je uistinu pozitivno iznenađenje jer je bilo najavljeno da bi Mađarska mogla uložiti veto

Viktor Orban se rukuje s Emmanuelom Macronom

 Miguel Medina/Afp

Lideri zemalja članica EU na samom su početku summita u Bruxellesu, na veliko iznenađenje, usvojili odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a izrazili su spremnost i za otvaranje pregovora i s Bosnom i Hercegovinom čim se postigne neophodna razina usuglašavanja kriterija.

Ovo je pozitivno iznenađenje jer je bilo najavljeno da bi Mađarska mogla uložiti veto i da bi se zbog toga čak mogao i produljiti dvodnevni summit.

Čelnici država članica odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je i predsjednik Europskog vijeća.

“Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”, objavio je Charles Michel na društvenoj mreži X. Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir. Michel dodaje da je Gruziji odobren kandidatski status.

“EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dosegne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, ističe Michel.

“Jasan signal nade za građane i naš kontinent”, zaključuje predsjednik Europskog vijeća.

Orban izašao iz dvorane

Mađarski premijer Viktor Orban izišao je iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Tijekom odlučivanja o tome, Orban je izišao iz dvorane”, rekao je Plenković novinarima. Na pitanje je li to u skladu s pravilima odlučivanja u Europskom vijeću, Plenković je odgovorio potvrdno.

Mađarski premijer Orban je rekao da nije želio sudjelovati u donošenju te loše odluke.

“Članstvo Ukrajine je loša odluka i Mađarska ne želi sudjelovati u donošenju te odluke”, rekao je Orban.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je Orban “trenutačno bio odsutan iz dvorane na unaprijed dogovoren i konstruktivan način”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:22