KORAK PREMA EU

Iznenađenje u Bruxellesu: Europska Komisija planira dati uvjetnu preporuku BiH za status zemlje kandidata!

Ova preporuka neće odmah značajno promijeniti šanse BiH za stjecanje statusa kandidata, ali je svakako važna politička poruka

Zastave EU u Bruxellesu

 Iaroslav Danylchenko/Alamy/Alamy/Profimedia/Iaroslav Danylchenko/Alamy/Alamy/Profimedia

U zaključcima i preporukama u ovogodišnjem paketu proširenja, kojeg će Europska komisija usvojiti sutra će najvjerojatnije biti i preporuka za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Ovo je bilo najveće iznenađenje nakon sastanka šefova kabineta povjerenika koji su radili na zadnjoj verziji tih dokumenata. Ako se na sastanku u srijedu kolegij povjerenika složi, Komisija bi mogla dati uvjetovanu preporuku za dodjelu statusa kandidata.

Ovo je mnoge iznenadilo jer je ovogodišnji izvještaj o napretku BiH prilično loš. BiH ili nije imala značajni napredak, ili nije imala nikakav napredak u mnogim područjima. Posebno je razočaravajuće što nije bilo izbornih reformi pa je Visoki predstavnik morao koristiti svoje ovlasti kako bi nametnuo ograničene promijene.

Do zadnjeg časa Komisija nije bila jasna i kakav će rječnik koristiti za izbore u BiH jer se i dalje broje glasovi u nekim dijelovima, a negdje će se i prebrojavati. Tako Komisija traži neko rješenje koje bi zadovoljilo i one koji traže dodjelu statusa kandidata za BiH i one koji ne žele odjednom odustati od uvjeta koji su ranije bili postavljeni. Nadaju se da bi preporuka za dodjelu statusa kandidata bila poruka koja bi pomogla u provedbi potrebnih reformi i ispunjavanju uvjeta od strane Bosne i Hercegovine.

Ova preporuka neće odmah značajno promijeniti šanse BiH za stjecanje statusa kandidata, ali je svakako važna politička poruka. Europska komisija se do sada držala 14 uvjeta koje je u svom mišljenju o kandidaturi BiH dala kako bi preporučila davanje statusa kandidata. Sada bi, umjesto uvjeta za preporuku, dala preporuku s uvjetima. Međutim loptu će prebaciti na Vijeće gdje će države članica moći odlučiti da li dodijeliti status kandidata ili ne.

EU je pod pritiskom učiniti neki korak prema status kandidata za BiH pogotovo nakon što su brzinom svjetlosti dali status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:25