FINANCIJSKI POTRES

Iznenadni krah velikog fonda zaljuljao svjetska tržišta, najmoćnije banke u šoku: ‘Gubimo milijarde!‘

Strah od posljedica krize u Archegosu pritisnuo je i dionice drugih banaka, uključujući Deutsche Bank i Goldman Sachs
Credit Suisse zagrada
 Juergen Hasenkopf/Alamy/Profimedia

Švicarska banka Credit Suisse i japanska Nomura izvijestile su da će kriza u američkom hedge fondu Archegosu vjerojatno značajno pogoditi njihove tromjesečne rezultate.

Credit Suisse upozorava da bi joj dobit mogla biti "vrlo značajno" pogođena, a Nomura napominje da će vjerojatno biti izbrisana, prenosi BBC.

Obje banke pogođene su problemima u hedge fondu Archegos, koji su u petak potaknuli val rasprodaja dionica u vrijednosti od gotovo 20 milijardi dolara, uključujući velike tvrtke poput ViacomCBS-a, Discoveryja, Tencenta, Baidua i britanskog internetskog maloprodajnog trgovca Farfetcha.

Credit Suisse danas navodi da „značajan" hedge fond sa sjedištem u SAD-u nije ispunio obveze prema investitorima, pa su odlučili zaključiti pozicije. Iako je još prerano za procjene, gubitak bi mogao biti "vrlo značajan" i pritisnuti poslovne rezultate u prvom tromjesečju, ističu.

Nomura je priopćila da će zbog transakcija s američkim klijentom vjerojatno zabilježiti gubitak od dvije milijarde dolara.

Nijedna banka nije poimence spomenula fond Archegos Capital Management, koji nije poznat široj javnosti, ali je veliki igrač na američkim tržištima, ističe BBC.

Archegos je obiteljska investicijska tvrtka Billa Hwanga, zapravo tek zadnji u nizu poslovnih projekata u njegovoj bogatoj karijeri. Još 2001. godine Hwang je uspostavio fond Tiger Asia Management kao jedan od "tigrovih mladunaca", to jest menadžera koji su ponikli pod paskom hedge fund "gurua" Juliana Robertsa i njegovog Tiger Managementa.

Tiger Asia u kratkom vremenu došao je do toga da upravlja milijardama dolara te je tvrtka postala jedan od najvećih investitora na azijskim tržištima, piše švicarski finews.

No, pokazalo se da Hwang voli zakoračiti i s one strane zakona te je 2012. sklopio nagodbu s američkim vlastima kako bi ishodio povlačenje optužbe za trgovinu povlaštenim informacijama. Svoj "Tiger Asia" ubrzo je zatvorio pa iduće godine osnovao fond Archegos Capital Management s kojim je ubrzo postao jedan od većih igrača na financijskim tržištima. Hwang je bio čuven po tome da je u svoje pozicije na tržištu ulagao ogromne iznose, u kojim bi njegov vlastiti novac iznosio tek manji dio, dok bi veći dio bio u posuđenim sredstvima.

No i u tim godinama Hwang je imao problema s vlastima i regulatorima pa mu je tako 2014. zabranjeno trgovanje u Hong Kongu.

S vremenom je Hwang postao toliko toksičan da je i čuvena banka Goldman Sachs od kraja 2018. godine prestala poslovati s njime jer su to smatrali "prevelikim rizikom", piše Fortune. No, ogroman povrat na ulaganja koji je Hwang nudio njihovoj konkurenciji, među ostalima i Credit Suisseu, bio je prevelik mamac te je Goldman Sachs kontroverznog managera ubrzo uklonio s crne liste. Sad se čini da su u Goldman Sachsu zapravo napravili ogromnu pogrešku.

Naime, strah od posljedica krize u Archegosu pritisnuo je i njihove dionice, koje su za sada ipak zabilježile daleko manji pad od Credit Suissea i Nomure.

Credit Suisse je na udaru već zbog kreditiranja Greensill Capitala, financijske tvrtke čiji je kolaps ugrozio budućnost britanskog proizvođača čelika.

Iako je šteta za Credit Suisse i Nomuru ogromna, analitičari tvrde da ovaj potres ne bi trebao predstavljati sistemsku opasnost za kompletno tržište, barem ne zasad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:24