NEOČEKIVANA OFENZIVA

Iznenadni napad na rusku logističku ‘arteriju‘, pad grada značio bi raspad cijele linije obrane

Guverner Luhanska dodao je kako su ruske snage pretrpjele značajne gubitke, ali još uvijek dovoze ogromne količine rezervi i opreme

Ilustracija

 Sergey Bobok/Afp

Rusko vojno zapovjedništvo se pod žestokim pritiskom ukrajinske vojske povuklo iz Kremine u Rubižne, 15 kilometara južno od crte bojišnice.

Ruski i ukrajinski izvori na Telegramu su izvijestili o intenzivnom granatiranju ruskih položaja u Kremini, kao i o ukrajinskim snagama koje se približavaju predgrađu s autoceste R-66 na sjeveru i iz šume na zapadu. Ukrajinske oružane snage jučer su se nalazile oko 20 kilometara od Kremine.

Guverner djelomično okupirane Luhanske oblasti Serhij Hajdaj brzo je zanijekao informacije o oslobađanju grada, koje su se pojavile na društvenim mrežama i pozvao na strpljenje.

"Izvješća da je naša vojska već oslobodila Kreminu nisu točna, ali borbe se vode u blizini grada i mogu reći da je zapovjedništvo ruskog ešalona, koje je bilo stacionirano u Kremini, sada izmješteno u Rubižne", rekao je Hajdaj.

Guverner Luhanska dodao je kako su ruske snage pretrpjele značajne gubitke, ali još uvijek dovoze ogromne količine rezervi i opreme jer shvaćaju da će se, ako izgube Kreminu, u načelu cijela linija obrane raspasti.

Tijekom vikenda ruske snage su navodno pljačkale kuće i palile dokumente u Kreminni, što je do sada uvijek bio znak koji nagoviješta skorašnje oslobođenje od ruske okupacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da se pripreme na nove raketne provokacije Rusije.

"Bahmut, Kremina i druga područja u Donbasu sada zahtijevaju maksimalnu snagu i koncentraciju. Situacija je tamo teška, bolna. Okupatori koriste sve resurse koji su im na raspolaganju, a to su značajni resursi, da ostvare barem neki napredak", rekao je Zelenski.

Ruske snage duž linije Svatove-Kremina sastoje od mobiliziranih pripadnika iz Moskovske oblasti, kao i od pripadnika 144. motorizirane streljačke divizije 20. kombinirane armije Zapadnog vojnog okruga i 8. kombinirane armije Južna vojna oblast. Institut za ratne studije (ISW) ističe kako ovo složeno grupiranje snaga sugerira da ruske snage povlače trupe s raznih točaka diljem ratišta kako bi popunile rupe na liniji Svatove-Kreminna i kompenzirale degradacije ruskih vojnih jedinica.

Kako je Ukrinform ranije izvijestio, Rusi trpe značajne gubitke u regiji Luhansk. Primjerice, u bolnicu u Starobilsku je dovezeno oko 50 teško ranjenih vojnika. Situacija u Bilovodsku nije ništa bolja jer je ondje nedavno evakuirano više od stotinu ranjenih ruskih vojnika.

Kremina se nalazi samo 25 kilometara sjeverozapadno od Sjeverodonecka, velikog grada u Luhanskoj oblasti koji su ruske trupe okupirale u lipnju.

Kreminna je ruska logistička "arterija" koja povezuje Svatove s gradovima Lisičansk i Severodoneck, te opskrbljuje ruske jedinice u regiji Luhansk. Ruske snage su preuzele kontrolu nad Kreminom gotovo dva mjesece nakon invazije na Ukrajinu, u sklopu ofenzive s ciljem kontrole nad istočnim dijelom zemlje i uspostavljanja kopnenog puta do Crnog mora. Proboj na potezu Svatove-Lisičansk ugrozio bi cijelu frontu i poništio ruske napretke u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 22:49