TEŠKA PITANJA

IZNENAĐUJUĆE VIJESTI IZ EPICENTRA EPIDEMIJE! U samo jednom danu broj smrtnih slučajeva u Wuhanu porastao za 50 posto, Kinezi objasnili o čemu se radi

 
 Reuters

Do petka ujutro u svijetu je zabilježeno 2,18 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a brojka umrlih približava se 150 tisuća. Što se tiče Hrvatske, situacija je i dalje pod kontrolom - jučer je zabilježeno novih 50 slučajeva, od čega veliki broj pada na domove umirovljenika u koje se virus probio.

S obzirom na cjelokupnu situaciju, sve se više raspravlja o ublažavanju mjera, a ministar Božinović jučer je potvrdio da se razmišlja čak i o decentralizaciji kada je to u pitanju. Neke županije već danima bilježe mali ili nikakav broj novozaraženih i sve ide u tom smjeru da bi se tamo moglo krenuti s reklaksiranjem. Čini se da je otvaranje javnog prijevoza prvo 'na meniju'.

Nabavi masku online

Ako trebaš ili proizvodiš maske, šivaš ih u kućnoj radinosti, volonterski pomažeš domovima i bolnicama, prikupljaš materijale za njihovu izradu, baviš se 3d printom dijelova za maske, popravljaš strojeve za izradu... - posjeti https://nabavimasku.jutarnji.hr/, označi svoj POI i pomozi ostalima da brzo i sigurno pronađu masku, dijelove, tkanine, isprinte...

Karta je u skladu s GDPR-om, nema oglasa, bannera, prikupljanja podataka... ničega što bi nas omelo u osnovnoj namjeri - povezati Hrvatsku kako bi svatko, u svakom trenutku, mogao pronaći zaštitnu masku i zaštititi se od koronavirusa.

U svijetu je posljednja dva dana glavna tema uloga Kine u cijeloj priči oko svjetske pandemije. Jučer su u Bijeloj kući prvi put spominjani laboratoriji u Wuhanu koji su eksperimentirali s šišmišima, a samo nekoliko sati kasnije o ulozi Pekinga govorilo se u Londonu i Parizu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u četvrtak da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Financial Times "kako postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna".

Rezerve koje je izrazio francuski predsjednik već su ranije iznijeli i London i Washington, dok je Rusija zauzela kinesku stranu.

- Očito ima stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna - izjavio je Macron, nakon što je Velika Britanija u četvrtak upozorila Kinu da bi trebala odgovoriti na "teška pitanja" kad se radi o tome kako je upravljala krizom i zašto virus "nije ranije bio zaustavljen".

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Peking da je skrivao razmjere epidemije na početku u Kini te je zamrznuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zamjerajući joj se se priklonila kineskim stajalištima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da su optužbe o dezinformiranju o koronavirusu na račun Pekinga "kontraproduktivne".

U obranu Svjetske zdravstvene organizacije koja se našla na udaru Trumpa stala je u četvrtak Europska unija, otvoreno izrazivši protivljenje stajalištima američkog predsjednika.

U priopćenju, šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da je EU obećala punu potporu šefu WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu "u ovom kritičnom trenutku".

U telefonskom razgovoru Borrell mu je rekao kako EU smatra da se protiv pandemije koronavirusa treba nastaviti zajednički boriti, kaže se u priopćenju. Borrell je izrazio i zabrinutost zbog američke odluke da zaustavi financiranje WHO-a i obećao pokušati mobilizirati dodatna sredstva iz drugih izvora.

Američki predsjednik u utorak je objavio kako će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa. Trump je rekao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.

- Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinu izvoru s vrlo malo preminulih - dodao je.

Republikanski zastupnici traže ostavku direktora WHO-a

Republikanski zastupnici podržali su u četvrtak Trumpa, zatraživši od predsjednika da ne financira WHO dok čelnik te organizacije UN-a ne podnese ostavku.

Sedamnaest republikanaca u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma uputilo je Trumpu pismo u kojem podupiru njegovu odluku i u kojem naglašavaju da bi on morao postaviti uvjet za obnovu financiranja, a to je ostavka direktora Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Trumpa su u utorak kritizirali mnogi svjetski čelnici i zdravstveni stručnjaci, kao i američki demokrati, rekavši kako WHO možda treba reorganizaciju ali da je Trump ne bi trebao forsirati usred zdravstvene krize koja je stajala života više od 140.000 ljudi.

U pismu, republikanci su izvijestili kako su izgubili povjerenje u Tedrosa i okrivili WHO te kinesku Komunističku partiju za opseg sadašnje globalne krize, ali su priznali da WHO djeluje u brojnim zdravstvenim krizama u svijetu.

- Ključno je da brzo djelujemo kako bismo osigurali nepristranost, transparentnost i legitimitet te vrijedne institucije - dodaju u pismu.

Rapidno porastao broj mrtvih u Wuhanu

Tijekom noći uznemirujuća vijest stigla je iz Wuhana, epicentra zaraze. Naime, tamošnje gradske vlasti objavile su da je u tom gradu od posljedica koronavirusa umrlo 3869 ljudi, što je čak 1290 više nego dan ranije!

Kako je to moguće, pogotovo nakon što su Kinezi, kako sami kažu, suzbili epidemiju i nakon tri mjeseca otvorili grad? Njihov odgovor je vrlo jednostavan. Državna medijska agencija radi da je tek sada otkriven veliki broj smrtnih slučajeva pacijenata koji nisu uspjeli doći do bolnice. Također, priznali su da je došlo do pogreške u zbrajanju jer su podaci iz nekih bolnica stigli prekasno.

Prilikom objave ispravljenih podataka gradski dužnosnici su ustvrdili da nije bilo zataškavanja stvarnih brojki.

Jedanaest milijuna stanovnika Wuhana provelo je 11 tjedana u strogoj karanteni koja je ukinuta tek nedavno.

Revidirani broj je objavljen u vrijeme kada su su u inozemstvu počeli dovoditi u pitanje točnost kineskih podataka vezano uz koronavirus, a svoje sumnje su izrazili i kineski građani.

U svakom slučaju, i ovaj slučaj budi sumnju u stvaran broj preminulih u Kini, što su neki svjetski čelnici, prije svih Donald Trump, i javno spominjali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:20