OBRAMBENI PAKT

Izrađen plan reforme NATO-a, godinu dana nakon što je Macron rekao da su u "stanju moždane smrti‘

Stručnjaci također savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron
 Ludovic Marin/AFP

Godinu dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je NATO u stanju "moždane smrti", skupina stručnjaka izradila je plan reforme koji bi trebao osvježiti obrambeni savez.

Izvještaj, koji je u srijedu predan predstavnicima 30 država članica, predlaže konkretne mjere kao što je bolja koordinacija u vidu češćih sastanaka ministara vanjskih poslova i sastanaka drugih formata, primjerice sastanaka ministara unutarnjih poslova o terorizmu.

Stručnjaci također savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize. Sada treba nekoliko dana da države, koje bi inače trebale braniti jedna drugu, izdaju zajedničko priopćenje.

Izvještaj sadrži 140 konkretnih preporuka i počevši od utorka o njemu će raspravljati šefovi diplomacija članica NATO-a.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg bi nakon toga trebao predložiti konkretan akcijski plan, a cilj je da se to dogoditi do idućeg samita u drugom kvartalu 2021.

Macron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlanski obrambeni savez u stanju "moždane smrti", ilustrirajući to nepostojanjem koordinacije u Siriji.

Stručnjaci su angažirani na prijedlog Njemačke pošto je Macronova izjava izazvala žučnu raspravu među saveznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:54