DIGLI RAZINU UZBUNE

Izrael alarmirao svoje državljane: ‘Ako ste u Istanbulu, odmah se vratite doma! Imamo poruku i za Iran...‘

Teheran je najavio osvetu protiv Izraela kojeg krivi za ubojstvo Hassana Sajada Khodaija, pukovnika elitnih brigada al-Kuds

Ilustracija, prizor s ulica Istanbula

 Diego Cupolo/Nurphoto Via Afp

Izrael je u ponedjeljak pozvao svoje građane da izbjegavaju Istanbul ili da se vrate doma ako su već tamo, postroživši time uputu od 30. svibnja kad je svojim državljanima preporučio da ne putuju u Tursku zbog prijetnji iranskih otmica.

Ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je kako su izraelske snage sigurnosti poduzele "ogromne napore" da "proteklih tjedana spase izraelske državljane", zahvalivši turskoj vladi na doprinosu.

Nije dao dodatne detalje. Izraelski sigurnosni dužnosnik rekao je Reutersu kako je Turska uhitila nekoliko navodnih "operativaca" iranske Revolucionarne garde.

"Pozivamo Izraelce da ne lete u Istanbul – a ako to možete izbjeći, nemojte letjeti u Tursku. Ako ste u Istanbulu vratite se kući što je prije moguće", rekao je Lapid na televiziji.

"Ove prijetnje usmjerene su na Izraelce na odmoru. Biraju, na nasumičan ali namjeran način, izraelske državljane kako bi ih oteli ili ubili", dodao je.

"Želim odavde poslati poruku i Irancima. Tkogod naudi Izraelcima neće se izvući. Duga ruka Izraela će ih stići, gdjegod bili".

Teheran je najavio osvetu protiv Izraela kojeg krivi za ubojstvo Hassana Sajada Khodaija, pukovnika elitnih brigada al-Kuds iranske Revolucionarne garde, ubijenog 22. svibnja.

Izrael nije preuzeo, ali ni odbacio odgovornost za to ubojstvo. Optužio je Khodaija da je planirao napade protiv stanovnika diljem svijeta.

Turska je popularno turističko odredište za Izraelce. Dvije države rade i na poboljšanju diplomatskih veza nakon nekoliko desetljeća loših odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:48