oglasio se i biden

Izrael bombardirao kuću jednog od Hamasovih vođa u Gazi: ‘Služila je kao teroristička infrastruktura‘

Palestinski izvori tvrde da Al-Hadža nije bio u kući za vrijeme napad
Izraelski napad u Gazi
 Mohammed Abed/AFP

Izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo je u subotu kuću istaknutog vođe Hamasa, islamističke militantne organizacije koja kontrolira Pojas Gaze.

Izraelska vojska objavila je na Twitteru u subotu da je napadnuta kuća Halila Al-Hadže, zamjenika čelnika politbiroa Hamasa.

Kuća je služila kao "teroristička infrastruktura", napisala je vojska i objavila video napada.

Palestinski izvori pak navode da Al-Hadža nije bio u kući za vrijeme napada.

Biden razgovarao s Netanyahuom i Abasom

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući "pravo Izraela da se brani od napada Hamasa", dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.

Biden je također rekao da je zabrinut za sigurnost novinara, nakon što je u izraelskom napadu srušena zgrada u kojoj je među ostalima bio i ured američke novinske agencije AP u Gazi, kaže se u priopćenju Bijele kuće.

"Predsjednik je izrazio snažnu potporu pravu Izraela da se brani od raketnih napada Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi" i "osudio te neselektivne napade na gradove širom Izraela", kaže se u tekstu.

On je također izrazio "veliku zabrinutost oko nasilja između zajednica u Izraelu", dodajući da je "ova trenutna faza sukoba tragično koštala života izraelske i palestinske civile, uključujući i djecu".

Biden je također razgovarao s Abasom, prvi puta otkad je preuzeo dužnost američkog predsjednika, te mu rekao da Hamas mora prestati s raketnim napadima prema Izraelu.

Naglasio je "snažnu potporu rješenju s dvije države kojim bi se okončao izraelsko-palestinski sukob", također je objavila Bijela kuća. Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Rješenje s dvije države je "najbolji put da se dođe do pravednog i trajnog rješenja" sukoba, dodao je američki predsjednik. Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju.

Kralj sukoba još se ne nazire

Izraelska vojska i Hamas od ponedjeljka vode borbe, koje su najžešće od rata 2014. Izrael je od ponedjeljka, kada su sukobi počeli, napao više od 650 meta u području Gaze, kazao je u subotu izraelski vojni dužnosnik.

Dodao je da je uništeno 31 postrojenje za izgradnju raketa koje pripada Hamasu i džihadističkim skupinama i da Hamas trenutno ne može stvoriti više raketa.

"Vrlo je teško izvršiti napad usred naseljenog područja, ali to je jedini način za zaustavljanje Hamasa", rekao je časnik.

Kazao je da vojska ne pokušava pogoditi civile i da se kraj sukoba još ne nazire.

Iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno oko 2300 raketa, a Izrael je objavio da je njegov proturaketni sustav Željezna kupola uspješno presreo oko 90 posto ispaljenih raketa.

image
Izraelski vatrogasci u Gazi
Ariel Sporn

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele

Izraelska vojska u subotu je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze.

Visoki vojni časnik u subotu je kazao da je 160 borbenih zrakoplova tipa F-16 i F-35 sudjelovalo u noćnom napadu na tzv. sustav tunela "Metro". Nije sigurno je li u sukobu ubijen ijedan borac Hamasa. "Potencijalno ih je, međutim, stotine", izjavio je časnik.

Strani mediji su optužili izraelsku vojsku za manipulaciju zbog Twitter posta objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe u Gazi.

Prema medijskim navodima, to je potaknulo mnoge borce Hamasa da se povuku u tunele, nakon čega su izraelski avioni bombardirali Metro oko 40 minuta.

Vojska je porekla navode o ciljanoj manipulaciji u svrhu stvaranja zamke za militante. Tvrdi da je bila riječ o komunikacijskoj grešci i da nijedan izraelski vojnik nije ušao u Gazu.

Izrael srušio zgradu u Gazi

Izraelska vojska ranije danas srušila je zgradu s uredima stranih medija koji su zbog toga šokirani i duboko uznemireni, no Izrael za takav razvoj optužuje Hamas.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je u subotu da je SAD poručio Izraelu da se mora skrbiti za "sigurnost novinara" .

"Izravno smo komunicirali s Izraelcima da je sigurnosti novinara i neovisnih medija najvažnija odgovornost", napisala je Psaki na Twitteru.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima,

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana.

U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters.

image
Izraelski napad na stambenu zgradu u Gazi
Mahmud Hams

Svijet će sada znati manje o događajima u Gazi

Izraelska je vojska objavila na Twitteru da je zgradu koristio Hamas.

Direktor AP-a Gary Pruitt nazvao je rušenje zgrade "nevjerojatno uznemirujućim razvojem događaja". Naveo je da je desetak novinara i suradnika AP-a evakuirano iz zgrade.

"Šokirani smo i prestravljeni jer je izraelska vojska ciljala i uništila zgradu u kojoj su smješteni uredi AP-a i drugih novinskih organizacija u Gazi", poručio je priopćenjem.

"Svijet će znati manje o događajima u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo", dodao je.

Direktor Al Jazeere Dr. Mostefa Souag nazvao je napad "barbarskim" te je poručio da bi Izrael trebao odgovarati.

"Cilj ovog gnjusnog zločina je ušutkati medije i sakriti neizreciv pokolj i patnju naroda Gaze", poručio je priopćenjem.

image
Palestinski prosvjednici
Jaafar Ashtiyeh/AFP

Izrael optužuje Hamas

Glasnogovornik izraelske vojske potpukovnik Jonathan Conricus odbija tezu po kojoj je Izrael napadom želio ušutkati medije.

"To je potpuno pogrešno, mediji nisu meta", kazao je za Reuters, dodavši da je vojska gađala legitimnu vojnu metu, koju su koristili vojni obavještajci Hamasa.

Hamas je vjerojatno smatrao da će, pošto su se smjestili i u zgradu s medijima, "biti sigurni od izraelskog napada", kazao je.

Conricus je kazao da je cijela zgrada morala biti srušena jer nisu mogli biti uklonjeni samo dijelovi zgrade koje koristi Hamas.

image
Palestinski prosvjednici
Abbas Momani/AFP

"Oni su zauzeli nekoliko katova u zgradi i bilo je nemoguće skinuti samo te katove. Bilo je potrebno srušiti cijelu zgradu", kazao je.

Islamistički pokret Hamas koji je na vlasi u pojasu Gaze i izraelska vojska od ponedjeljka razmjenjuju vatru iz te palestinske enklave na izraelski teritorij, odnosno na samu enklavu u kojoj živi oko dva milijuna stanovnika.

Prema zadnjim podacima na palestinskoj strani ubijeno je 139 osoba, od kojih 39 djece, a tisuću je ranjenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 21:11