NASTAVAK SUKOBA

Izrael bombardirao Pojas Gaze u odgovoru na zapaljive balone ispaljene iz palestinske enklave

Borbe Izraela i Hamasa trajale su 11 dana, a od prekida vatre Palestinci su ispaljivali balone napunjene zapaljivim materijalom
Ilustracija / Dječak spava u ruševinama nakon novog bombardiranja Palestine
 Mohammed Abed/AFP

Izraelski avion bombardirao je lokaciju Hamasa u Pojasu Gaze u odgovoru na zapaljive balone ispaljene iz palestinske enklave, objavila je izraelska vojska u petak.

Hamas je potvrdio napad na jednu od njihovih lokacija. Izraelska vojska je objavila da je pogodila Hamasovu tvornicu oružja. Nema izvještaja o žrtvama.

Borbe Izraela i Hamasa trajale su 11 dana u svibnju, a od prekida vatre 21. svibnja Palestinci su povremeno ispaljivali balone napunjene zapaljivim materijalom preko granice i uzrokovale požare u Izraelu.

Palestinci kažu da im je cilj pritisnuti Izrael da ublaži ograničenja za obalnu enklavu koja su postrožena tijekom svibanjskih borbi.

Ispaljivanje balona smanjilo se nakon što je Izrael prošlog tjedna ublažio neka ograničenja Gazi. No u četvrtak su iz Gaze ponovno lansirani baloni koji su izazvali najmanje četiri požara blizu izraelskih gradova duž granice.

"U odgovoru na zapaljiv balon ispaljen prema izraelskom teritoriju, danas su borbeni avioni IDF-a pogodili tvornicu oružja koja pripada Hamasu", priopćila je izraelska vojska.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum opisao je izraelski napad "razmetljivom reakcijom" i rekao da su Palestinci "vršili pritisak (na Izrael), prisiljavajući ga da poštuje prava našeg naroda i udalji se od nepravednih pozicija".

Egipat i Ujedinjeni narodi pojačali su posredničke napore zbog izraelskih napada i zapaljivih balona iz Gaze iako incidenti nisu doveli do veće eskalacije sukoba.

Najmanje 250 Palestinaca i 13 osoba u Izraelu ubijeno je u borbama u svibnju kada su militanti Hamasa raketirali izraelske gradove, a Izrael izvodio zračne udare na obalnu enklavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:01