ESKALACIJA SUKOBA

Izrael i Hamas na korak do rata: Nakon žestokih napada na Gazu, Palestinci uzvratili raketama

Sa svih strana svijeta poziva se na smirivanje stanja koje je ključalo danima i zatim eruptiralo
Raketa iz Gaze pogodila je auto u izraelskom gradu Ashkelonu
 Jack Guez/AFP

Ministarstvo zdravstva Gaze izvijestilo je o najmanje 26 poginulih osoba, među kojima je i devetero djece. Ubijeni su u zračnim napadima Izraela na pojas Gaze, koji su bili odgovor na ispaljivanje raketa na Jeruzalem u ponedjeljak navečer za koje su odgovornost preuzeli Hamas i militantna skupina Islamski džihad.

Za sedam žrtava, od kojih troje djece, i dalje nije jasno jesu li žrtve izraelskog napada ili Hamasove rakete koja je eksplodirala nakon pokušaja ispaljivanja.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je u pojasu Gaze palo oko trećine palestinskih raketa, koje bi trebale biti odgovorne za većinu civilnih žrtava jer izraelska vojska tvrdi da su ubili 15 militanata u preciznim napadima.

Odgovornost Hamasa

Sukobi su se nastavili i danas kad je ubijeno još dvoje Palestinaca, a šest je Izraelaca ranjeno u napadima iz pojasa Gaze odakle je ispaljeno više od 200 raketa.

image
Evakuacije u Gazi nakon izraelskih bombardiranja
Mahmud Hams/AFP

Riječ je o očekivanoj eskalaciji nasilnih prosvjeda u Jeruzalemu koji traju od prošlog petka. Radikalni i naoružani pokret Hamas, koji ima podršku Irana, prvo je prosvjedovao uz izraelsku granicu i slao zapaljive balone, a zatim raketama napao Jeruzalem.

Izraelske vlasti potvrdile su napade na 130 ciljeva, među kojima su militantni operativci, dva tunela sagrađena ispod granice koje Hamas koristi da se potajno uvuče u Izrael i kuća jednog od vojnih zapovjednika Hamasa. Posljednji rat Izraela i Hamasa bio je 2014. godine.

image
Izraelski sustav za obranu 'Željezna kupola'
Jack Guez/AFP

Sa svih strana svijeta poziva se na smirivanje stanja koje je ključalo danima i zatim eruptiralo. Palestinska samouprava sada ne mora tumačiti javnosti zašto je odgodila izbore koji nisu održani od 2006. godine. I zadovoljna je jer su opet glavna tema na dnevnom redu arapskog i islamskog svijeta, što već dugo nisu bili.

Regionalne implikacije

Ovih su dana korake prema poboljšanju odnosa poduzeli Egipat i Turska koji su sada na suprotnim stranama: Ankara podržava Hamas i napada Izrael, a Kairo želi uravnoteženu politiku jer na Hamas gleda kao na opasnog saveznika Irana čija se politika temelji na doktrini Muslimanskog bratstva koje Egipat smatra strateškim neprijateljem.

image
Rakete ispaljene iz Gaze
Mohammed Abed/AFP

Tursko-egipatski detant ne odgovara Teheranu koji za mjesec dana ima predsjedničke izbore. Užarena retorika vezana uz izraelsko-palestinski sukob bila bi vjetar u jedra kandidatima konzervativne struje dok reformistička računa na uklanjanje sankcija.

Istodobno je usporen proces formiranja nove izraelske vlade, što odgovara premijeru Benjaminu Netanyahuu, a arapska stranka koja je osvojila četiri zastupnička mjesta na nedavnim izborima najavila je da se povlači iz pregovora.

U Izraelu ubijene dvije žene

Palestinski ekstremisti u Gazi zasuli su raketama Izrael u utorak, drugi dan za redom, našto je Izrael odgovorio zračnim napadim na palestinsko područje.

Šef izraelske hitne pomoći Eli Bin je kazao da su u Ashkelonu prilikom raketnog napada palestinskih militanata ubijene dvije žene.

Hamas je priopćio da je danas u petominutnoj baražnoj vatri ispalio 137 raketa na obalne gradove Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva. Na televizijskim snimkama se vide najmanje dvije kuće u plamenu. U Ashkelonu je pogođena škola, a nastava je prekinuta.

Izrael je nakon napada odgovorio zračnim udarima na Gazu. Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze tvrde da se sveukupan broj poginulih popeo na najmanje 26, uključujući devetero djece.

Izrael osporava te brojke i tvrdi da je u uzvratnoj akciji ubijeno 15 boraca Hamasa i troje pripadnika Islamskog džihada te da je trećina od 250 palestinskih raketa ranije eksplodirala što je izazvalo žrtve među palestinskim civilima.

Najžešći sukob između između oružanih frakcija u Gazi, kojim vlada islamistički Hamas, i Izraela od 2019. počeo je u ponedjeljak okršajem između Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al Aksa u ponedjeljak u Jeruzalemu.

Izraelska policija je objavila da je u raketnim napadima na južni Izrael ranjena 31 osoba.

Hamas je u ponedjeljka prvi puta ispalio rakete na Jeruzalem od 2014.

Izraelsko-palestinske napetosti u Svetom gradu eskalirale su tijekom muslimanskog mjeseca posta - ramazana, sporadičnim okršajima i najavljenim izbacivanjem Palestinaca iz domova koje svojataju židovski naseljenici.

Radi se o dugogodišnjoj sudskoj bitki koja pridonosi tenzijama.

Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da raketni napadi iz Gaze na Izrael moraju "smjesta" prestati. Obje je strane pozvao da poduzmu korake prema smirivanju napetosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:01