KRVAVI SUKOB

Izrael i Islamski džihad dogovorili primirje nakon najgoreg raketiranja u Gazi od 2021.

Primirje će stupiti na snagu u subotu u 22 sata po lokalnom vremenu, a nadzirat će ga Egipat kao posrednik

‘Čelični štit‘, protuzračni sustav obrane Izraela

 Menahem Kahana/Afp

Izrael i militantni pokret Islamski džihad u Gazi dogovorili su primirje koje će stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu, rekli su palestinski dužnosnici, signalizirajući kraj najgore epizode prekogranične vatre od 10-dnevnog rata 2021.

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaju sporazuma, izvijestio je egipatski televizijski kanal Al-Qahera News.

"U svjetlu dogovora palestinske i izraelske strane, Egipat objavljuje da je postignut prekid vatre između palestinske i izraelske strane", stoji u tekstu sporazuma u koji je Reuters imao uvid.

"Dvije strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila, rušenja kuća, prestanak ciljanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu", rečeno je.

Glasnogovornik Islamskog džihada potvrdio je da je postignuto primirje, dok izraelski dužnosnici zasad nisu.

Čak i dok se primirje finaliziralo, dvije strane nastavile su pucati, uz sirene upozorenja koje su se oglasile u južnom Izraelu, a izraelska vojska je objavila da je pogodila šest operativnih zapovjednih mjesta Islamskog džihada.

Izrael je pokrenuo najnoviji val zračnih napada u utorak rano ujutro, objavivši da su meta zapovjednici Islamskog džihada koji su planirali napade u Izraelu.

Kao odgovor na to, skupina koju podupire Iran ispalila je stotine raketa, poslavši milijun i pol Izraelaca u skloništa zbog zračnih napada.

Tijekom pet dana kampanje, Izrael je ubio šest visokih zapovjednika Islamskog džihada i uništio niz vojnih objekata, ali je u zračnim napadima također ubijeno najmanje 10 civila, uključujući žene i djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 23:24