PREKID SUKOBA

Izrael i palestinski militanti objavili primirje u Gazi: ‘Hvala Egiptu na posredovanju‘

Trodnevni sukobi podsjetili su na prethodne ratove u Gazi, iako su bili relativno obuzdani jer je Hamas ostao izvan njih

Dim iznad Gaze

 Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

Izrael i palestinska militantna skupina Islamski džihad proglasili su primirje kasno navečer u nedjelju, potaknuvši nadu u okončanje najozbiljnijeg sukoba u Pojasu Gaze u više od godinu dana.

Izraelske snage gađale su palestinske mete tijekom vikenda, što je izazvalo palestinsku odmazdu i raketne napade na izraelske gradove, koji su uglavnom prestali do trenutka kada je primirje stupilo na snagu u 23:30 sati po lokalnom vremenu.

Primirje su objavili u odvojenim izjavama Islamski džihad i Izrael, zahvalivši Egiptu na posredovanju u prekidu vatre.

Trodnevni sukobi podsjetili su na prethodne ratove u Gazi, iako su bili relativno obuzdani jer je Hamas, vladajuća islamistička skupina u Pojasu Gaze i moćnija sila od Islamskog džihada kojeg podržava Iran, ostao izvan njih.

Dužnosnici Gaze rekli su da su do sada ubijena 44 Palestinca, od kojih su gotovo polovica civili, uključujući djecu. Rakete su zaprijetile većem dijelu južnog Izraela i poslale su u skloništa stanovnike gradova, uključujući Tel Aviv i Ashkelon.

Izrael je u petak pokrenuo ono što je nazvao preventivnim udarima protiv onoga za što je očekivao da će biti napad Islamskog džihada s ciljem osvete za uhićenje vođe skupine, Basama al-Sadija, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kao odgovor, Islamski džihad je ispalio stotine raketa na Izrael. Na konferenciji za novinare u Teheranu, vođa skupine Zijad al-Nakhala rekao je da će Kairo "raditi na oslobađanju" al-Sadija. Izraelski i egipatski dužnosnici nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

U nedjelju je Islamski džihad proširio svoj domet kako bi pucao prema Jeruzalemu u, kako je opisao, osveti za noćno ubojstvo svog zapovjednika na jugu Gaze. Izrael je rekao da je njegov proturaketni sustav Željezna kupola oborio projektile zapadno od grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:39