VIJEĆE SIGURNOSTI

Izrael i SAD odbacili trenutni prekid vatre, palestinski predsjednik poručio: ‘Washington je suučesnik u Gazi‘

SAD i Izrael smatraju da bi prekid vatre učvrsio Hamasovu kontrolu nad Gazom i posijao sjeme novog rata

Civili među ruševinama Gaze

 Said Khatib/Afp

Izrael i SAD odbacili su u petak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozive na trenutačni prekid vatre u Gazi, javio je BBC.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan odlučno je odbacio pozive na prekid vatre. Vijeću sigurnosti UN-u je rekao da "prekid vatre samo učvršćuje Hamasovu kontrolu nad Gazom" te šalje poruku da su "Hamasu oprošteni namjerno počinjeni zločini". Kazao je i da je "Hamasova opresija nad stanovništvom Gaze" dobila "zeleno svjetlo međunarodne zajednice".

Erdan je dodao da "bez vojnog pritiska na Hamas nikakva diplomacija ne može zajamčiti oslobađanje talaca."

Američki predstavnik Robert Wood na sjednici je kazao da SAD ne podupire trenutačan prekid vatre. "Premda Sjedinjene Države snažno podupiru trajan mir, u kojemu i Izraelci i Palestinci mogu živjeti u miru i sigurnosti, mi ne podupiremo pozive na trenutačan prekid vatre. To bi samo posijalo sjeme sljedećeg rata jer Hamas ne želi trajni mir", kazao je Wood pred Vijećem sigurnosti UN-a.

image

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Yuki Iwamura/Afp

Sjedinjene Države jedna su od stalnih članica koje imaju pravo uložiti veto na rezoluciju.

Vijeće sigurnosti UN-a glasat će kasnije u petak o rezoluciji koju su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, a poziva na "trenutačan humanitarni prekid vatre u Gazi".

SAD se dosad stalno protivio međunarodnim pozivima na prekid vatre i pretpostavlja se da će glasati protiv rezolucije. Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Izrael da napravi više kako bi se zaštitili civili. Rekao je da postoji "jaz" između obećanja i njihove realizacije na terenu.

Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je na sjednici da nasilje Hamasa "ni na koji način" ne opravdava "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca, zatraživši da Vijeće sigurnosti donese odluku o trenutačnom prekidu vatre.

image

Gilad Erdan

Yuki Iwamura/Afp

"Osuđujem bezrezervno" napade Hamasa 7. listopada, ali "nasilje Hamasa ne može ni u kojem slučaju opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", kazao je. "Svijet i povijest nas gledaju. Vrijeme je za djelovanje", dodao je pred članovima Vijeća sigurnosti, zatraživši od njih da se založe za "trenutačni humanitarni prekid vatre".

Vrlo kratki tekst poziva također na zaštitu civila, "hitno i bezuvjetno oslobađanje talaca" i osiguranje "humanitarnog pristupa".

Abas poziva na međunarodnu mirovnu konferenciju: ‘SAD je suučesnik Izraela‘

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u petak da je međunarodna mirovna konferencija nužna za kraj rata u Gazi i pronalazak trajnog političkog rješenja koje bi dovelo do uspostave palestinske države.

U intervjuu za Reuters iz ureda u Ramali, 87-godišnji Abas rekao je da je sukob Izraela i Palestinaca općenito dosegao alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i jamstva svjetskih sila.

"Ja sam za mirni otpor. Ja sam za pregovore temeljene na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja pod zaštitom svjetskih sila za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu", rekao je.

Abas je rekao da bi na temelju obvezujućeg međunarodnog sporazuma oživio oslabljenu Palestinsku samoupravu (PA), proveo dugo očekivane reforme i održao predsjedničke i parlamentarne izbore.

Kaže da se PA pridržavala svih mirovnih sporazuma potpisanih s Izraelom od sporazuma iz Osla 1993. i drugih, ali da je Izrael prekršio svoja obećanja o okončanju okupacije.

"Tko god pobijedi, pobijedi, ovo će biti demokratski izbori", rekao je na pitanje bi li riskirao održavanje izbora s obzirom na mogućnost da bi Hamas mogao pobijediti kao i 2006. godine.

Abas kaže da je planirao održati izbore u travnju 2021., ali mu je izaslanik Europske unije rekao da se Izrael protivi glasanju u istočnom Jeruzalemu zbog čega je bio prisiljen otkazati izbore.

Nije iznio konkretnu viziju poslijeratnog plana o kojemu se razgovaralo s američkim dužnosnicima, a prema kojemu bi PA preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze, domom za 2,3 milijuna ljudi.

"Gaza danas nije Gaza kakvu je poznajete. Gaza je uništena. Njene bolnice, škole, infrastruktura, zgrade, ceste i džamije su uništene. Ništa nije ostalo. Kad se vratimo, trebat će nam resursi, Gazi je potrebna obnova", rekao je Abbas i prozvao SAD da snosi odgovornost za ono što se događa u enklavi.

"To je jedina sila koja je kadra narediti Izraelu da zaustavi rat i ispuni svoje obveze, ali nažalost to ne čini. Amerika je suučesnik Izraela", rekao je Abbas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:29