DIPLOMATSKI ODNOSI

Izrael i Sudan su najavili sporazum o normalizaciji odnosa između dviju zemalja

Nakon generacija nepriznavanja, Sudan je obećao poduzeti korake prema diplomatskim odnosima s Izraelom

Eli Cohen i Abdel Fattah al-Burhan

 Shlomi Amsalem/Afp

Izrael i Sudan finalizirali su sporazum kojim normaliziraju međusobne odnose sa svečanošću potpisivanja nakon prijenosa moći s vojne na civilnu vladu u Khartoumu, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Najava je stigla pošto je sudansko ministarstvo vanjskih poslova reklo da se suglasilo nakon posjeta izraelskog ministra vanjskih poslova Elija Cohena da "se krene prema normalizaciji odnosa između dviju zemalja."

Nakon generacija nepriznavanja, Sudan je obećao poduzeti korake prema diplomatskim odnosima s Izraelom u sklopu sporazuma iz 2020. godine kojemu je posredovala administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uz normalizaciju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahraina i Maroka, koji je poznatiji pod nazivom "Abrahamovi sporazumi".

Cohenov posjet Khartoumu prvi je nekog izraelskog dužnosnika kojeg priznaju sudanske vlasti, iako je proteklih godina došlo do niza razmjena između dužnosnika zemalja.

"Tijekom posjeta, koji je dogovoren uz suglasnost SAD-a, strane su finalizirale dokument sporazuma", reklo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Svečanost potpisivanja trebala bi se održati nakon prijenosa vlasti u Sudanu na civilnu vladu koja će biti uspostavljena kao dio tranzicijskog procesa u zemlji", rečeno je.

Sudanska vojska, koja ima vlast u zemlji od državnog udara u listopadu 2021. godine no tvrdi da namjerava prenijeti vlast civilnoj vladi, napravila je korak prema uspostavljanju odnosa s Izraelom.

Civilne skupine manje su naklone te su prethodno rekle da bilo kakav sporazum mora ratificirati tranzicijski parlament koji se tek treba uspostaviti.

U siječnju 2021. godine Sudan je rekao da je tadašnji ministar pravosuđa Nasredeen Abdulbari potpisao Abrahamove sporazume tijekom posjeta američkog ministra financija Stevena Mnuchina.

Kao obavještajni ministar iste godine, Cohen je poduzeo prijelomni put u Sudan.

Cohen je rekao nakon povratka u Izrael kasnije u četvrtak da se Izraelci Khartouma odavno sjećaju kao grada u kojem je Arapska liga 1967. godine proglasila "Rezoluciju od tri "Ne" po pitanju Izraela - ne priznanju, ne miru i ne pregovorima.

"Sada sa Sudancima gradimo novu stvarnost, u kojoj će ‘Tri Ne‘ postati ‘Tri Da", rekao je, "da pregovorima između Izraela i Sudana, da prepoznavanju Izraela i da miru između država i ljudi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:28