OKONČANA POLITIČKA KRIZA

IZRAEL IMA NOVU KOALICIJSKU VLADU Potvrdio ju je Knesset, Netanyahu dogovorio podjelu vlasti s izbornim konkurentom Bennyjem Gantzom

Benjamin Netanyahu
 Adina Valman/KNESSET SPOKESPERSON OFFICE / AFP

Knesset, izraelski parlament, u nedjelju je potvrdio novu koalicjisku vladu dosadašnjeg desničarskog premijera Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza, njegova protukandidata na izborima s političkog centra.

Povjerenje novoj, 35. po redu izraelskoj vladi, dalo je 73 zastupnika, a 46 su bila protiv.

Prisegom čelnika i ministara nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom u nedjelju se okončava politička kriza koja je potrajala više od godinu i pol dana i natjerala Izraelce da tri puta izlaze na izbore.

Netanyahu je u nedjelju, nakon višetjednih pregovora za formiranje vlade i borbe za vlastiti politički opstanak, u izraelskom parlamentu Knessetu predstavio novu vladu s rekordnih 36 ministara, najveću u izraelskoj povijesti.

- Nova vlada je formirana uz podršku većine i bit će vlada svih Izraelaca - rekao je Netanyahu u Knessetu uoči glasovanja o njegovoj vladi. Dogovor o podjeli vlasti s izbornim konkurentom Bennyjem Gantzom iz stranke centra Plavi i bijeli otvara mu put prema de facto aneksiji dijelova Zapadne obale koje Palestinci traže za svoju državu.

U nedjelju je kao svoj prvi potez najavio i da će proširiti izraelski zakon ​​na židovska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju na Zapadnoj obali. Smatra da će se tim potezom Izrael približiti postizanju mira s Palestincima i dodao da će to činiti u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama.

- Došlo je vrijeme da se izraelski zakon proširi na naselja i počne novo poglavlje u povijesti cionizma - rekao je u parlamentu.

Bivši vojni zapovjednik Benny Gantz izjavio je da su im glasači ostavili dva izbora - prekinuti rivalstvo ili dopustiti ulazak zemlje u "neku vrstu građanskog rata".

Gantz kaže da je usred krize koronavirusa "svima jasno" da ovo nije vrijeme za pridržavanje "jučerašnjih načela", čime je branio svoju odluku o suradnji s Netanyahuom iako je prije svih triju izbora održanih u godinu i pol dana obećavao da nikad neće koalirati s optuženim premijerom.

- Narod je htio jedinstvo i to je ono što je dobio - rekao je 70-godišnji Netanyahu kojemu u nedjelju, 24. svibnja, počinje suđenje za korupciju, zloporabu ovlasti i prijevaru. Najdugovječniji izraelski premijer odbacuje sve optužbe.

Čelnik stranke desnog centra Likud vodit će novu vladu prvih godinu i pol dana, a Gantz će preuzeti funkciju u studenom 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:32