ODBIJENICA

Izrael je mogao donijeti odluku koja bi promijenila tijek rata, ali uslijedio je hladan tuš za Zelenskog!

Izraelski sustav upozorenja koristi kombinaciju radara i elektrooptičkih uređaja za otkrivanje lansiranih projektila

Benny Gantz

 Menahem Kahana/Afp

Ministar obrane Izraela, Benny Gantz, ponovio je da njegova zemlja neće slati oružje Ukrajini, ali kaže da bi Jeruzalem mogao pomoći u izgradnji civilnog sustava za rano upozoravanje na nadolazeće napade, poput onog koji se koristi u Izraelu, piše The Times of Izrael.

U razgovoru s veleposlanicima zemalja EU dan nakon što je Ukrajina rekla da će podnijeti službeni zahtjev za izraelske sustave protuzračne obrane poput Željezne kupole, Gantz je isključio takvu mogućnost.

‘Izrael podržava Ukrajinu kroz humanitarnu potporu i slanje sustava za spašavanje života i obrambene opreme‘, rekao je Gantz.

‘Međutim, želio bih naglasiti da Izrael neće slati oružane sustave Ukrajini zbog niza operativnih razloga. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu unutar naših ograničenja, kao što smo činili i do sada‘, rekao je.

‘U sklopu proširenja pomoći i nabave opreme za spašavanje, nakon razgovora s predstavnicima iz Ukrajine, zatražili smo podatke koji bi nam omogućili slanje pomoći u izgradnji i nabavi pametnog sustava za uzbunjivanje kakav postoji u Izraelu protiv zračnih i drugih prijetnji‘, kaže Gantz.

‘Takav sustav pomoći će u spašavanju života civila i slanja upozorenja i alarma na relevantna područja‘, rekao je.

Izrael oklijeva poslati oružje Ukrajini iz straha da bi to moglo utjecati na njegove osjetljive veze s Rusijom, čija je vojna prisutnost u Siriji veoma velika.

Izraelski sustav upozorenja koristi kombinaciju radara i elektrooptičkih uređaja za otkrivanje lansiranih projektila, klasificiranje prijetnje koju predstavljaju i označavanje područja koja su u opasnosti na karti.

Građane se upozorava sirenama, porukama na mobitelima te objavama na televiziji i radiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2022 15:16