SAMO SRCE PAKLA

Izrael kreće u napad na ovaj golemi kompleks: ‘Izgradili smo ju, a onda je Hamas 2007. krenuo!‘

U unutrašnjosti kompleksa tisuće je ljudi, bebe umiru kraj iskopčanih inkubatora, a u podrumima sjede vođe Hamasa...

Pogled iz zraka na Al-Shifu

 Bashar Taleb/Afp

Palestinska bolnica al-Šifa u gradu Gazi najveći je izraelski moralni izazov u ratu protiv Hamasa i njegovih zločina, piše liberalni izraelski list Haaretz uoči najavljenog izraelskog zauzimanja te bolnice, najveće u Gazi, ispod koje je, kako se vjeruje, sjedište vođa Hamasa.

Prema navodima Izraela, otkako je počeo rat, nagomilali su se dokazi da Hamas koristi al-Šifu kao štit za svoje glavno zapovjedništvo, da u tunelima ispod bolnice drže nagomilano oružje i da je dio električne energije za bolnicu preusmjeren u njihov glavni stožer.

image

Ranjenici i bolesnici u Al-Shifi

-/Afp

Međutim, iznad tla prizori su mnogo drugačiji. Unutrašnjost kompleksa ispunjena je civilima i ranjenicima, a među fotografijama koje stižu s bolničkih odjela su i one novorođenčadi pokraj isključenih inkubatora. Izraelska vojska opkolila je bolnicu oko koje traju borbe. Zbog nedostatka goriva navodno je umrlo više beba i civila. Izraelska vojska objavila je da je u nedjelju poslala 300 litara goriva u bolnicu, no iz al-Šife su uzvratili da je potez smiješan i ponižavajući.

Direktor bolnice poručio je da su izraelske tvrdnje o bolnici kao paravanu Hamasa "neistinite". Izraelske tvrdnje i palestinske protutvrdnje nije moguće provjeriti, ali strani mediji navode kako dokazi koje IDF iznosi nisu u potpunosti neoborivi. Ne može se sa sigurnošću reći tko govori istinu.

Al-Šifa se ne spominje prvi put kao veliki paravan za hamasovce. Ta je bolnica bila u centru pažnje i tijekom prijašnjih velikih sukoba Izraela i Gaze. Ipak, bombardiranje ili onesposobljavanje bolnice, i to u jeku rata, crvena je linija koju IDF nije prelazio.

Pokolj više od tisuću izraelskih civila na jugu Izraela - u Hamasovu napadu bez presedana - mogao bi biti prijelomni događaj. IDF, prema svemu sudeći, ne namjerava ponoviti pogrešku i ne dokrajčiti Hamas, kažu analitičari. Bivši izraelski dužnosnik za nacionalnu sigurnost Chuck Freilich za New York Times je rekao da će bolnice biti okružene, a na ljude će se napraviti pritisak da iziđu van. "Ne vjerujem da će Izrael izravno ići protiv civila, ali bolnica, ili barem njezino podzemlje, morat će se raščistiti", komentirao je Freilich. To je, smatra i on, jedini način da završi Hamasova vladavina Gazom. "Prizor neće biti dobar", priznao je.

image
Khader Al Zanoun/Afp

No, slike patnje i stradanja već više od mjesec dana stižu s opkoljenog palestinskog teritorija i već su potkopale stav Zapada isprva naklonjenog Izraelu. Simpatije su zbog brutalnih Hamasovih zločina bile na izraelskoj strani, no u međuvremenu se situacija promijenila, a objavljujući potresne snimke, Palestinci traže suosjećanje svijeta. Arapske države zbog najava o ulasku u al-Šifu prijete radikalizacijom, a na Zapadu se svaki dan masovno prosvjeduje u znak solidarnosti s Palestincima. Najave o bombardiranju bolnice točka su diplomatskih sukoba s Izraelom.

"Bombardiranje bolnice smatra se ekstremnim činom i cilj mora biti jasan i pravedan", komentirala je za Haaretz Idit Shafran Gittleman s Instituta za nacionalnu sigurnost Sveučilišta u Tel Avivu.

"Rat se vodi na tri fronta. Na bojištu, kod kuće i na međunarodnom frontu. Interesi su ponekad suprotstavljeni. Ponekad napredak na jednoj bojišnici može prouzročiti golemu štetu na međunarodnom frontu. Moramo stalno balansirati te interese", rekla je Gittleman.

Međutim, čini se kako IDF smatra da ovaj put treba zauzeti bolnicu. Dokazi koji su objavljeni, ocjenjuje i NYT, ne dokazuju izvan svake sumnje da ispod bolnice postoji Hamasov kompleks, kako tvrdi Izrael. Međutim, osam sadašnjih i bivši izraelskih visokih dužnosnika to je anonimno potvrdilo američkom dnevniku. Slažu se i američki sigurnjaci.

Izraelski dužnosnici tvrde da je veći dio kompleksa sagradio Izrael dok je upravljao Gazom, a dvije godine nakon izraelskog povlačenja, već 2007., Hamas je počeo bolnicu koristiti kao štit.

Isprva je Hamas iskopao dodatne prostore uz postojeće podrumske prostorije, a onda je otišao dublje dodajući podzemne etaže i povezujući te hodnike s mrežom tunela ispod Gaze. Bivši dužnosnik Shin Beta rekao je za NYT da u podzemnim prostorima ispod bolnice može biti nekoliko stotina ljudi.

image
-/Afp

Američki dužnosnici, s kojima je razgovarao NYT, vjeruju u istinitost izraelskih dokaza. Da je napad neizbježan, pokazuje i to što su neke strane zemlje već počele slati sve potrebno za poljske bolnice.

Al-Šifa nije samo bolnica u kojoj se do najnovijeg rata odvijalo 60-70 posto liječenja u Gazi, piše Haaretz. Ona je sada i najveći izbjeglički kamp u Gazi. Tisuće ljudi slile su se u tu bolnicu, žive na hodnicima, u čekaonicama i šatorima oko zgrade. Prema informacijama iz bolnice koja je pod kontrolom Hamasa, izbjeglica je osam tisuća. Glasnogovornik Hamasova Ministarstva zdravstva rekao je da oko stotinu tijela trune na hodnicima bolnice, da nema hrane ni vode te da Izrael bombardira svakoga tko napusti bolnicu.

Riječ je o velikom kompleksu u koji su svaki mjesec arapski liječnici iz Izraela dolazili s kolegama izvoditi između 30 i 50 operacija. Uređenje i oprema su na razini 70-ih godina po zapadnim standardima, piše New York Times. Svaki dan javlja se o nehumanim uvjetima rada liječnika, kojih je prije rata radnim danom bilo oko 560, a sada ih je samo oko 200.

Prema izvorima iz bolnice, oko 130 medicinara ubijeno je u aktualnom sukobu, a osoblje se suočava s ranjenim ili poginulim članovima obitelji. Pisalo se o dezinfekcijama octom, amputacijama naživo, prijevremenim porodima te problemima s nedonoščadi i novorođenčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:35