STRAH OD NEPRIJATELJA

Izrael kupuje nove dvije podmornice s nuklearnim oružjem

Tel Aviv se osigurava od vojne prijetnje iz Irana
 Reuters

JERUZALEM - Proizvodnjom revolucionarnog antiraketnog sustava i kupnjom dvije nove podmornice s nuklearnim oružjem izraelska se država priprema za moguću vojnu obranu od Irana i njegovih saveznika na izraelskim granicama, objavile su agencije.

Vojna tehnologija

Nakon prošlogodišnjeg neuspjeha da vojno uništi militantni Hamas u pojasu Gaze, te istog takvo neuspjeha u ratu s Hezbolahom 2006., Izrael se odlučio okrenuti razvijanju sofisticirane obrambene vojne tehnologije. Antiraketni sustav koji stvara oblak metalnih projektila koji uništavaju nadolazeće rakete navodno je već uspješno testiran i bit će na raspolaganju iduće godine. Istodobno, izraelski vojni stručnjaci razvijaju novu generaciju Arrow antiraketnih sustava čiji je cilj rušiti iranske projektile tipa Shahab izvan zemljine atmosfere.

Također, Izrael ima tri njemačke podmornice tipa Dolphin, a kupuje još dvije takve, koje mogu biti opremljene s nuklearnim projektilima, za koje stručnjaci kažu kako mogu biti stacionirane u vodama ispred iranske obale. Izraelci ne strahuju samo zbog mogućeg napada iz Teherana nego i zbog sve većeg vojnog jačanja Hamasa i Hezbolaha. Izrael vjeruje da je Hezbolah od zadnjeg međusobnog rata čak utrostručio svoj raketni arsenal na više od 40 tisuća projektila, od kojih većina može udariti bilo gdje na izraelski teritorij.

Protivnici sve jači

Hamas je pojačao i svoj arsenal, a prema tvrdnjama izraelskih sigurnosnih službi, palestinski su militanti nedavno uspješno testirali raketu koja može imati i domet od 60 kilometara, što znači da je i Tel Aviv poprvi put, ugrožen od raketnih napada iz Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:17