OSJETLJIVO POLITIČKO PITANJE

Izrael mijenja zakon o služenju vojne obaveze: Ultraortodoksni Židovi više neće biti izuzeti

Pitanje je vrlo osjetljivo za Netanyahua i njegov Likud, koji se tradicionalno oslanja na ultraortodoksne stranke kao prirodne koalicijske partnere.
 AFP

TEL AVIV - Nakon što je 20.000 prosvjednika u subotu navečer u Tel Avivu prosvjedovalo protiv zakona o obaveznom služenju vojnog roka koji izuzima ultraortodoksne Židove , premijer Benjamin Netanyahu najavio je u nedjelju da će se zakon izmijeniti.

- Sadašnja situacija ne može se nastaviti. Niti vojska, niti gospodarstvo, niti država ne mogu više ovako, izjavio je Netanyahu na tjednom sastanku svog kabineta.

Imenovao je i radnu skupinu za sastavljanje novog zakona koji bi među građanima trebao podijeliti teret obavezne vojne službe, koja se odnosi na gotovo sve punoljetne Izraelce. Prema sadašnjem zakonu, osim ultraortodoksnih Židova izuzeti su i Arapi.

Izuzeće tih dviju skupina, tj. nekoliko desetaka tisuća građana, tema je političkih kontroverzi već mjesecima. No Netanyahuu nije ostalo puno vremena, s obzirom da je Vrhovni sud naložio da se sporni zakon mora zamijeniti novim do 1. kolovoza.

Pitanje je i vrlo osjetljivo za Netanyahua i njegovu stranku Likud , koja se tradicionalno oslanja na ultraortodoksne stranke kao svoje prirodne koalicijske partnere.

Iako su ultraortodoksni Židovi i Arapi izuzeti od služenja vojnog roka, prema sadašnjem zakonu mogu se dobrovoljno prijaviti za služenje civilnog roka u svojim zajednicama. Na to ih se dosad ipak odlučivao samo mali postotak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:32