NAPADI SVE JAČI

Izrael: Ne želimo ponovno okupirati Gazu; Šef UN-a: Nešto nije u redu s njihovom operacijom

Ideja izraelskog vojnog ulaska jest uništiti sposobnost Hamasa da nam prijeti, rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman

Bolnica u Gazi

 Bashar Taleb/AFP

Izrael ne namjerava "ponovno okupirati" Gazu niti njome duže upravljati, rekao je viši izraelski dužnosnik u Washingtonu dok su Izraelske snage pojačale svoj napad na militante palestinske islamističke organizacije Hamas u obalnoj enklavi.

"Procjenjujemo da su naše trenutne operacije učinkovite i uspješne te ćemo nastaviti napredovati", rekao je novinarima kasno u utorak izraelski dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman.

"To nije neograničeno ni zauvijek", dodao je dužnosnik, a da nije pružio određeni vremenski okvir.

Izrael dosad nije jasno iznio svoje dugoročne planove za Pojas Gaze, kojim upravlja Hamas, u slučaju da zračnim, kopnenim i pomorskim operacijama uspije pobijediti Hamas nakon napada islamističkih militanata na jug Izraela 7. listopada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu za američki medij ABC News ranije ovoga tjedna rekao je da će Izrael tražiti odgovornost za sigurnost u Gazi "na neodređeno razdoblje", zbog čega su američki dužnosnici izrazili protivljenje ponovnoj izraelskoj okupaciji.

"Nije namjera Izraela ponovno okupirati Gazu ili njome upravljati duže vrijeme", rekao je viši izraelski dužnosnik, dodavši da njihova "operacija nije neodređena".

"Ideja izraelskog vojnog ulaska jest uništiti sposobnost Hamasa da nam prijeti. Razumijemo da će to potrajati i, čak i ako okončamo ovu fazu naše vojne operacije, i dalje ćemo morati nešto poduzeti protiv njihove preostale vojne infrastrukture", izjavio je dužnosnik.

‘Broj žrtava u Gazi pokazuje da nešto nije u redu s izraelskom akcijom‘

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u srijedu kako broj civila ubijenih u Pojasu Gaze pokazuje da "nešto očito nije u redu" s izraelskom akcijom protiv militanata Hamasa.

"Hamas krši (humanitarno pravo) kad civile uzima kao štit. Ali kad se pogleda broj civila ubijenih u vojnim operacijama, jasno je da tu nešto nije u redu", rekao je Guterres Reutersu.

"Izrael mora shvatiti da nije u njegovu interesu da svaki dan gledamo strašne prizore dramatičnih humanitarnih potreba palestinskog naroda. To ne pomaže Izraelu u pogledu globalnog javnog mnijenja", dodao je.

Broj ubijene djece u Gazi usporedio je s dječjim žrtvama u drugim sukobima na svijetu o kojima izvještava svake godine.

"Svake godine broj ubijene djece u bilo kojem sukobu kreće se najviše u stotinama. U samo nekoliko dana u Gazi imamo tisuće ubijene djece, što očito znači da nešto nije u redu s vojnim operacijama koje se ondje provode", istaknuo je Guterres.

UN-ovo izvješće o djeci ubijenoj u oružanim sukobima služi tome da se posrami uključene strane kako bi ih se prisililo da provode mjere za zaštitu djece.

Iduće izvješće bit će podneseno sredinom 2024. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:30