ŽELE ISLAMSKU DRŽAVU

Izrael njih optužuje za masakr u bolnici: Tajna skupina je Hamasov suparnik u Gazi, sponzor im je Iran!

Posljednjih godina obrazovani mladići u Gazi i na Zapadnoj obali činili su većinu njezinih novaka

Pripadnici palestinske Al-Quds brigade, oružanog krila islamskog džihadističkog pokreta

 Apaimages/Sipa Press/Profimedia

Najmanje 500 ljudi ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na arapsku bolnicu Al-Ahli u opkoljenom pojasu Gaze, rekli su palestinski dužnosnici.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da je eksploziju u bolnici izazvao izraelski zračni napad. Međutim, Izrael je eksploziju pripisao raketi koju je lansirala oružana skupina Palestinski islamski džihad (PIJ). PIJ je odbacio optužbe.

“Cionistički neprijatelj svim silama pokušava izbjeći odgovornost za brutalni masakr koji je počinio bombardiranjem bolnice u Gazi uobičajenim izmišljanjem laži i upiranjem prsta u pokret Palestinski islamski džihad”, navodi se u priopćenju.

Palestinski islamski džihad (PIJ), poznat i kao Pokret islamskog džihada u Palestini, militantna je organizacija koja djeluje u Gazi i na Zapadnoj obali. Smatra se jednom od najekstremnijih palestinskih naoružanih frakcija.

PIJ je 1981. godine osnovao Fathi Abd al-Aziz al-Shikaki s ciljem borbe protiv izraelske okupacije. Inspiriran je ekstremističkim misliocima organizacije Muslimansko bratstvo, kao i Iranskom revolucijom 1979., na koju su posebno utjecali spisi ajatolaha Ruhollaha Homeinija. U svojim ranim godinama, PIJ je privukao članove iz sekularnih ljevičarskih skupina i bivše članove Muslimanskog bratstva koji su vjerovali u borbu oružanim sredstvima protiv Izraela. Posljednjih godina obrazovani mladići u Gazi i na Zapadnoj obali činili su većinu njezinih novaka.

PIJ odbacuje političke mirovne procese i vjeruje da je vojna pobjeda nad Izraelom jedini način da se uspostavi islamska država diljem Izraela, Zapadne obale i Gaze. To je druga po veličini naoružana skupina u Gazi i ima vlastiti arsenal raketa i minobacača. Vojno krilo PIJ-a, brigade al-Quds, sastoji se od nekoliko stotina boraca. Grupa je također tvrdila da drži izraelske taoce i da ima sposobnost pokretanja raketnih napada na Izrael.

image
Hazem Bader/Afp

PIJ je imao složen odnos s Hamasom. Iako su u nekim prilikama surađivali, ostali su suparnici. PIJ djeluje na tajniji i podjeljeniji način, za razliku od Hamasa koji teži masovnoj mobilizaciji. Nedostaje mu široka mreža suradnika i uključenost u administraciju i vladu kakvu ima Hamas. Dok se njihovi krajnji ciljevi i temeljna uvjerenja donekle poklapaju, dvije skupine su se često sukobljavale oko taktika, pregovora i drugih pitanja.

PIJ dobiva značajna sredstva od Irana, prema Sjedinjenim Državama. Drugi izvori financiranja mogu uključivati Siriju, donacije bogatih Palestinaca u Gazi i prikupljanje sredstava iz inozemstva. Sjedište grupe je u Damasku, gdje boravi njen trenutni vođa, Ziyad al-Nakhalah, a skupina ima urede i u Teheranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:35