‘MRTVI SU‘

Izrael obiteljima talaca priopćio najgore vijesti

‘Obavijestili smo 31 obitelj da njihovi najmiliji više nisu među živima i da smo ih proglasili mrtvima‘, rekao je glasnogovornik vojske

Daniel Hagari

 Gil Cohen-magen/Afp/Profimedia

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u utorak da je 31 od preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi proglašen mrtvim.

"Obavijestili smo 31 obitelj da njihovi zarobljeni najmiliji više nisu među živima i da smo ih proglasili mrtvima", rekao je na redovnom brifingu za medije.

Izrael je rekao da se 136 talaca još uvijek drži u Gazi.

U Hamasovu napadu na Izrael 7. listopada poginulo je 1200 ljudi, a oteto ih je oko 250.

Dio taoca je u međuvremenu pušten u okviru razmjene s Palestincima.

Istodobno, američki državni tajnik Antony Blinken danas je rekao da SAD razmatra odgovor Hamasa na okvirni sporazum o oslobađanju talaca kao dio produljene stanke u borbama u Gazi.

Blinken je na tiskovnoj konferenciji u Katru rekao da će razgovarati o odgovoru Hamasa s izraelskim dužnosnicima kada u srijedu posjeti tu zemlju. Odbio je otkriti detalje odgovora Hamasa.

Državni tajnik je naglasio da će Washington upotrijebiti svaki način koji mu je na raspolaganju kako bi postigao stanku u borbama koja bi se temeljila na ranijem oslobađanju više od 100 talaca.

"Ima još puno posla za obaviti, ali mi i dalje vjerujemo da je sporazum moguć i da je doista neophodan", dodao je.

Sjedinjene Američke Države su odlučne iskoristiti svaku stanku u borbama za izgradnju diplomatskog puta prema "pravednom i trajnom miru" na Bliskom istoku, rekao je.

Hamas je ranije u utorak objavio priopćenje u kojem stoji da je dostavio svoj odgovor Egiptu i Katru u vezi s okvirnim sporazumom o prekidu vatre koji je predložen za Pojas Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:14