BARIJERA OD 65 KM

Izrael objavio završetak podzemnog zida u Gazi: ‘Ovo oduzima Hamasu jednu od sposobnosti‘

Ministarstvo obrane Izraela objavilo je da je za izgradnju trebalo 3,5 godine, a utrošeno je 140.000 tona željeza i čelika
 Menahem Kahana/AFP

Izrael je u utorak objavio završetak podzemnog zida opremljenog senzorima na svojoj strani granice s Gazom, a riječ je o protumjeri poduzetoj nakon što su Hamasovi militanti koristili tunele kako bi napali izraelske vojnike u ratu 2014. godine.

Izrael je javno objavio taj projekt, koji također uključuje nadzemnu ogradu, pomorsku barijeru, radarske sustave te zapovjedne i kontrolne sobe, 2016. godine.

image
Menahem Kahana/AFP

"Barijera, koja je inovativan i tehnološki napredan projekt, oduzima Hamasu jednu od sposobnosti koje je pokušao razviti", rekao je izraelski ministar obrane Benny Gantz, prema priopćenju ministarstva obrane.

"(Taj projekt) postavlja 'željezni zid', senzore i beton između terorističke organizacije i stanovnika juga Izraela", rekao je on o projektu kojim se pojačava postojeća granična ograda.

image

Benny Gantz

Menahem Kahana/AFP

Ministarstvo je priopćilo da se barijera, koja uključuje stotine kamera, radara i drugih senzora, proteže na 65 kilometara te da je u njenu izgradnju, za koju je trebalo 3,5 godine, utrošeno 140.000 tona željeza i čelika.

Također navodi da je "pametna ograda" viša od 6 metara i da pomorska barijera uključuje sredstva za otkrivanje infiltracije morskim putem i sustav oružja na daljinsko upravljanje.

Gaza također ima 14 kilometara dugu granicu s Egiptom, koji je zatvorio granične prijelaze, pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti. Od 2013. egipatske snage rušile su tunele za krijumčarenje, dok je Hamas, sa svoje strane, pojačao ophodnje.

Izrael i Hamas vodili su četiri rata otkako je ta islamistička skupina preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. od snaga odanih palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu.

image
Menahem Kahana/AFP

U posljednjem sukobu u svibnu prošle godine Hamas i druge militantne skupine ispalile su više od 4300 raketa na Izrael, koji je protiv njih rasporedio protuzračnu obranu Iron Dome i izvršio velike zračne napade u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 20:01